За две години 17 общински болници са фалирали

Сн. БГНЕС

В последните две години 17 общински болници са преустановили дейността си и не съществуват, съобщи председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев.

"Към момента не работят общинските болници в Радомир, Трън, Кула, Бобов дол, Полски Тръмбеш, Елена, Дряново, Тервел, Генерал Тошево, Тополовград, Ивайловград, Котел, Рудозем, Оряхово, Брезник, Малко Търново и Девин", заяви Тотев пред БТА, но уточни, че е възможно броят на неработещите болници да е и по-голям.

"Дано отново да започнат да работят, защото на тях се крепи цялата медицинска помощ в някои региони на страната", каза Тотев.

Той обясни, че една от причините за фалита на общинските болници е е рязкото завишаване на изискванията към всички лечебни заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние. "Стандартите са направени така, за да бъдат инструмент в ръцете на управляващите и да могат манипулират с тях", посочи той.

"В момента болниците воюват за дипломи, а не за лекари. Смело твърдя, че няма европейска болница, в която качеството да се определя от физическото присъствие на лекаря. Българските лекари са като крепостни селяни - работят на един трудов договор, на пълен щат, иначе не го зачитат за лекар. В моята болница може да има пет консултанта, но ако те не са на пълен договор, не мога да направя нищо. В същото време, ако имам един лекар на пълен договор, който е на 90-годишна възраст, той решава всичко", каза Тотев.

Той посочи, че другите причини за фалитите на общинските болници са делегираните бюджети, с които на болниците не се плаща изцяло за свършената дейност и това, че не им се плаща за спешна помощ.

Той допълни, че "медицината в момента има за цел да изработи клинична пътека и да
вземе пари за нея, а какъв ще е изходът за пациента - никой не се интересува. Нито лекарите са доволни, нито пациентите".

"Политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото останалото е "козметична" промяна, която нищо няма да подобри. Трябва национален консенсус по въпросите на здравеопазването, но не на партийна основа и не за три месеца", каза той.

Тотев допълни, че очаква от новия министър на здравеопазването да не допусне разрастване на хаоса в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?