За две години хората със спестявания намалели двойно

През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част – 46% имат спестени суми до 1000 лева. Тези данни бяха изнесени в петък от лидера на КНСБ Пламен Димитров.

“Истината е, че народът масово обеднява, много малък процент от хората изобщо имат спестявания, а от тях още по-малко хора могат да си позволят да спестяват сериозни суми“, коментира Димитров.

“По данни на НСИ от началото на 2010 г. домакинствата теглят повече пари, отколкото влагат в банки, и това показва, че те използват спестяванията си, за да оцеляват“, заяви още Димитров.

“Още от началото на 2013 г. трябва да бъдат увеличени всички пенсии и всички бюджетни възнаграждения с поне 10 процента, както и социалните плащания“, каза още Димитров.

“Виждането на синдиката е, че минималната работна заплата трябва да се определя от две граници - долна граница да е линията на бедност, а за горна да се приема 50 процента от средната работна заплата в страната“, каза Димитров. “Според данни на синдиката за първото тримесечие на тази година границата на бедност, определена на база потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги, е 205.95 лв. Като се прибавят към това и данъци и осигуровки, то за долен праг приемаме 300 лв“, обясни Димитров. “За 2011 г. средната работна заплата е 707 лв. или съответно горната граница е 354 лв“., изчисли Димитров.

От синдиката съобщиха още, че за нормалната издръжка месечно са необходими 547 лв. на човек и 2189 лв. за четиричленно семейство. Издръжката на живота е поскъпнала с 2% спрямо декември 2011, и с 3.2 % спрямо март миналата година, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Като причини за това се посочват увеличението на цените на петрола и газа, намаляването на селскостопанското производство и фалити на фирми. 47% от българите са ограничили всекидневните разходи за храна през януари 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?