За е-скутерите в Европа меденият месец приключи

Съдбата им ще последва тази на Uber

За е-скутерите в Европа меденият месец приключи

За електрическите скутери меденият месец приключи.

Първите електрически скутери -тротинетки се появиха по улиците на Париж през 2018 г. Те принадлежат на базираната в САЩ компания Lime. Тя се готви да пусне услугата си с е-скутери в цяла Европа, където сега има 19 оператори, които отдават такива возила под наем. Регулаторите първоначално бяха изненадани, но вече се пробудиха за проблема с е-скутерите, пише сайтът "Политико".

Съпротивата възникна заради претъпканите тротоари, съображения за сигурността на пешеходците, несигурния модел на неофициална заетост при т.нар. гиг-икономика на онлайн платформите, както и доказателства, че е-скутерите може би не са толкова безопасни за околната среда.

Операторите на услугата се възползват от юридическата неяснота, твърди висш представител на градската управа в Париж.

Занимаващите се с този бизнес вече трябва да се съобразяват не само с клиентите, но и с регулаторите.

Е-скутерите са атрактивни като алтернативен транспорт, когато клиентите могат да ги намерят където и да по тротоарите, когато имат нужда от тях. Това често предизвиква струпване на множество скутери по тротоарите и затруднява придвижването на пешеходците.

Регулаторите от своя страна сега търсят начин да ограничат бройката.

В момента в Брюксел работят шест оператора, които разполагат със 7000 превозни средства, разположени из цялата столица на ЕС.

През май т.г. кметът на Париж Ан Идалго обяви мерки срещу "незаконното" мултиплициране на е-скутерите, въведе нови ограничения и поиска от операторите да замразят или дори намалят броя на скутерите във френската столица. Скоро след това петима оператори напуснаха Париж и броят на возилата спадна от 20 000 на 15 000.

Новата правна рамка, която дава на френските градове правомощия да регулират онлайн платформите, предоставящи скутери, влиза в сила през есента, ако законодателството бъде прието по план. Идалго смята да ограничи броя на операторите на е-скутери в Париж до два или три.

Местните власти из цяла Европа обявиха подобни ограничения, а компаниите търсят баланс между съхраняването на бизнес модела си и добрите си отношения с властите.

Когато става дума да се намали броят на скутерите, превативното изтегляне на нашите може да навреди на бизнеса ни, казва Даниел Силей от базираната в Берлин скутер-платформа Circ.

Преобладаващата реторика по отношение на е-скутерите напомня съдбата на Uber в Европа.

Работим с градските власти и се съобразяваме с тях, казва още Силей и допълва, че сега основният фокус на компаниите е върху качеството на предлагана услуга.

Това включва съгласуване на забранените за придвижване и паркиране зони, както и ограничения на скоростта за всеки конкретен град, дори това да подкопава модела на свободно движение и спонтанност, който привлича клиентите. Тази седмица бе съобщено, че от септември в Брюксел ще бъдат определени зони, в които паркирането не се позволява и ще има обозначени места за паркиране.

Компаниите вероятно си спомнят с умиление за времето, когато единственият им проблем бяха недоволни граждани, които палят скутерите, както и различни инциденти – включително фатални, с блъснат от камион водач на е-скутер, например.

Сега фирмите се ориентират към разработката на по-безопасни модели скутери, с по-големи колела, по-добро окачване и по-добри спирачки. Освен това се въвежда курс за безопасност на потребители, които за пръв път ползват услугата. Компаниите също така настояват водачите на скутери да ползват каски, макар да знаят отлично, че вероятността случайни минувачи да носят такива е малка.

Споделяне

Още от Бизнес