За една година Ирак е изнесъл петрол на стойност над 7,5 милиарда долара

От нахлуването на американските части в Ирак преди повече от година Багдад е изнесъл на световния пазар петрол на обща стойност над 7,5 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС от египетската столица. Според данни на временната гражданска администрация на САЩ в Ирак през миналата седмица в специалния Фонд за развитие на Ирак са преведени 276 милиона долара, получени от продажби на суровината.

Американската администрация не посочва данни нито за цените, нито за обемите на доставките, допълва ИТАР-ТАСС. Според резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета през май 2003 г., всички средства от износа на иракски петрол трябва да се внасят по депозитарната сметка във Фонда за развитие на Ирак и да се използват за възстановяването на страната.

Приходите от добив на петрол в Ирак са по-големи от предвидените, заяви вчера на пресконференция американският президент Джордж Буш, цитиран от Франс прес.

"Година след освобождаването на Ирак, приходите от петрол са силно впечатляващи. Едно от опасенията, които имах преди да влезем в Ирак, бе, че петролните полета са унищожени, но това не се оказа така. Сега те работят и парите, които се получават, ще бъдат за благото на иракчаните", допълни Буш.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?