За една нощ Тръмп претърпя развитие по въпроса за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Внезапното решение на президента Доналд Тръмп да разпореди въздушни удари срещу сирийското правителство беше развитие за една нощ за президент, който дълго предупреждаваше да не се задълбочава американското участие в един от най-трудните за решаване конфликти в света.

Когато снощи със сериозен тон обяви нападението, Тръмп настоя, че този ход все пак е в рамките на неговата външнополитическа програма "Америка на първо място". Той каза, че Съединените щати имат "жизненоважен интерес от гледна точка на националната сигурност" да разпространението на химическите оръжия, като тези, които сирийското правителство използва срещу своите граждани по-рано тази седмица.

Действията на Тръмп обаче не оставиха съмнение, че - поне в този случай - възгледите му за ролята на Америка в света се променят.

За ролята на Конгреса на САЩ когато президентът даде заповед за нападение

Американските ракетни удари срещу сирийска военновъздушна база бяха извършени без официално одобрение на Конгреса. Ето някои въпроси и отговори за това как и защо президентите на САЩ могат да предприемат военни действия без разрешение на 535-те представители на американския народ, пише Ричард Ларднър от Асошиейтед прес.

Знаел ли е конгресът?

Тръмп е казал на Конгреса за плановете си да изстреля 59 ракети "Томахок" в четвъртък вечерта срещу базата, от която сирийският президент Башар Асад предприе химическа атака срещу собствения си народ. Представител на Белия дом и над двайсет конгресмени - и демократи, и републиканци, са били уведомени за това в четвъртък. Информиран е бил и човекът номер три в йерархията, председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Още

Тръмп едва ли е първият президент, който преразглежда възгледите си, след като е поел отговорността да контролира най-силната армия в света. Но като се има предвид, че тази значителна промяна настъпва едва 77 дни след началото на неговото президентство, това може би е една от най-бързите трансформации в най-новата история.

След като Тръмп години наред предупреждаваше лидерите на САЩ, че Сирия е опасно тресавище, говори се, че той е бил развълнуван от въздействащите кадри, показващи безжизнените тела на малки сирийчета, излъчени по света след химическото нападение. Той изрази скръбта си, че "красивите бебета" са сред десетките убити от смъртоносните газове, и обвини сирийския президент Башар Асад, че е "задушил" собствените си граждани.

Неговото мнение - че Съединените щати имат "отговорност да защитават" - повтаряше вижданията, често изразявани от някои от най-пламенните му хулители. Според това убеждение, поддържано най-забележимо от бившия посланик на САЩ в ООН при президентството на Барак Обама Саманта Пауър, световните сили имат задължение да защитават гражданското население от конфликт, особено от собствените им правителства.

Тръмп водеше кампания въз основа на съвсем различно виждане за външната политика на страната, което граничеше с изолационизъм и беше съсредоточено върху преразглеждане на търговските сделки с международните партньори. Той в частност каза, че Близкият изток е регион на света, който се надява да избягва.

Все пак в краткосрочен план решението на Тръмп да въвлече САЩ по-дълбоко в конфликта в Сирия му спечели похвали от собствената му партия. Дори някои демократи бяха сдържани в своите реакции, което показва колко дълбоко е в двете партии разочарованието от бездействието на САЩ в Сирия.

"Сега въпросът е какви ще бъдат последиците и реакциите и какви са стратегическите и дългосрочните цели и планове на президента по отношение на участието на САЩ в Сирия", каза сенатор Джак Рийд от Роуд Айлънд - най-високопоставеният демократ в комисията за въоръжените сили.

Решението на Тръмп беше още по-забележително, като се има предвид категоричната му и открита съпротива срещу нанасянето на удар по Сирия, когато неговият предшественик обмисляше такова решение. През септември 2013 г. Тръмп многократно отправи призиви в Туитър към Обама да не напада Сирия след друга атака с химически оръжия.

"Отново до нашия доста глупав лидер - не нападайте Сирия; ако го направите, ще се случат множество доста лоши неща, а от тази битка САЩ няма да спечелят нищо!", написа той.
Два дни по-късно направи нов коментар в Туитър, като обяви: "Няма нищо положително, а огромен негатив" при евентуално нападение.

Обама за малко да разпореди удари, но в крайна сметка се отказа. Той призова за гласуване в Конгреса, което така и не се състоя, после одобри подкрепен от Русия план за изнасяне на запасите от химически оръжия на Сирия - споразумение, което изглежда се е провалило предвид последното нападение.

Тръмп остро критикуваше Обама, че изглежда слаб и нерешителен, но като кандидат твърдеше, че Сирия е тресавище, което САЩ трябва да избягват. Само преди седмица водещите дипломати при управлението на Тръмп - държавният секретар Рекс Тилърсън и посланикът в ООН Ники Хейли - дадоха да се разбере, че САЩ може да възприемат подход на ненамеса в гражданска война, отнела живота на стотици хиляди хора и принудила милиони да напуснат домовете си.

Дългосрочните последици от внезапната промяна в политиката на Тръмп са доста несигурни. Но неговите поддръжници изглеждаха готови да приемат решението му.

"Снощи президентът Тръмп постигна нещо повече от това да привлече вниманието на много хора, които се съмняваха в него - както у дома, така и в чужбина", каза републиканският стратег Кевин Келъмс, който за кратко работеше за кампанията на Тръмп, а също така съветваше бившия вицепрезидент Дик Чейни. Келъмс в частност изтъкна "бързината и точността на решението за удар".

Освен недвусмислено послание към Асад ударите също така са сигнал към Русия и Иран - главните благодетели на Сирия, както и към Китай, който според САЩ не прави достатъчно, за да спре ядрените амбиции на Северна Корея. Тръмп разпореди нападението, докато на посещение при него в курорта Мар а Лаго във Флорида беше пристигнал китайският президент Си Цзинпин в момент, когато Вашингтон и Пекин продължават да спорят за това как да спрат програмите на Пхенян за ядрени оръжия и балистични ракети.

"Това ясно показва, че президентът е готов да предприеме решителни действия, когато се налага", каза Тилърсън.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?