За едно денонощие – осем загинали по пътищата

За едно денонощие – осем загинали по пътищата

Осем жертви взе войната по пътищата само за едно денонощие, а една от катастрофите стана повод за първото директно обръщение на български министър-председател към шофьорите с призив да спазват правилника.

При общо 32 тежки пътни инцидента, станали през денонощието, са загинали осем души, а трима са с опасност за живота. Ранени са още 33-ма. Броят на загиналите по пътищата в страната от началото на година достигна 533 души, съобщиха от МВР в неделя.

При най-тежката катастрофа, причинена от пиян шофьор, през денонощието трима души загинаха в Бургас. Инцидентът е станал около 18.00 часа в събота на околовръстното шосе по пътя за комплекс "Меден Рудник". Жертвите са мъж и две жени. Тримата са пътували в лек автомобил "Фолксваген", който бил блъснат от автомобил "Алфа Ромео", навлязъл в лентата за насрещно движение. При инцидента са ударени още три автомобила.

Предизвикалият катастрофата шофьор почти не е пострадал. Експертизата установила съдържание на алкохол 1.50 промила в кръвта на му. Според полицейската справка за 5 години, откакто има книжка, шофьорът има 11 нарушения на пътя и още две преди това. Три пъти е хващан да кара пил.

В събота някои медии свързаха друг пътен инцидент – край варненското село Приселци – с преминаването на кортежа на Бойко Борисов. Правителствената информационна служба категорично опроверга тази информация, като посочи, че "автомобили от кортежа на министър-председателя нито са участвали, нито са били причина за възникването на пътно-транспортно произшествие".

Недоразумението обаче стане повод за първи път българският премиер да се обърне пряко към участниците в пътното движение.

"Предвид натоварения трафик към морските ни курорти и от тях към столицата и вътрешността на страната, призовавам водачите на моторни превозни средства за спазват дистанция, пътните знаци, маркировката и правилата за движение по пътищата", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
Споделяне

Още от България