За ГЕРБ дългът от 5 млрд. лв. е "уникален успех", за БСП – "ограбване на бъдещето"

Кирил Ананиев

Два дни след като медиите съобщиха, че правителството емитира дълг от 5 млрд. лв. на международните пазари, финансовият министър Кирил Ананиев на ултраизвънреден брифинг обяви новината официално. Още предния ден пък БСП излезе с позиция, че поредната голяма порция публичен дълг ограбва бъдещето, защото парите ще се изхарчат сега, а ще се връщат десетилетия напред.

Кирил Ананиев: Емисията е уникален успех

"За мен е чест и привилегия да ви запозная с изключителния успех, който постигнахме вчера при пласирането на първата ни външна емисия от 2016 година насам", съобщи Ананиев. Министерството два дни не обелваше и дума за дълга, но в 10 ч. в сряда съобщи, че прави брифинг по темата от 11 ч.

Във вторник България успешно пласира две емисии облигации от по 1.25 млрд. евро и със срочности съответно 10 и 30 години.

За 10-годишната облигация постигнатата доходност е 0.389%, а за 30-годишната – 1.476%, които се определят от експертите като много изгодни за страната и сравними с емисиите на държави с по-висок кредитен рейтинг.

"Постигнахме доходност, която намалява разходите по обслужване на нов дълг в годините: и при 10-годишната и 30-годишната емисия, което означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък ще са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения", коментира Ананиев.

Той посочи, че предизвикателство пред България е било излизането на пазара с 30-годишни книжа.

"Емисията в двата ѝ транша предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който търсехме от 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 на 2.5 млрд. евро. Крайният резултат е уникален. В досегашната икономическа история на България постигната доходност в двата транша можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната", каза още финансовият министър.

Много високо доверие към България

Според Ананиев доверието в България е на много високо ниво и това се потвърждава и от участниците – инвеститори висок клас като централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски успех. "Успехът на емисията е в резултат на дългогодишните ни усилия по поддържане на строга фискална дисциплина и изключително ниско ниво на външния дълг, спрямо брутния вътрешен продукт", допълни финансовият министър.

Ананиев припомни, че България е на второ място в Европейския съюз по най-нисък външен дълг спрямо БВП след Естония.

Той подчерта, че ключов фактор за успеха на емисиите е и "международното признание, което получихме като страна, която влезе във валутния механизъм ERM II през юли тази година". "Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16 % от общия обем на книжата. Отбелязвам и силното представяне и участие в крайното класиране на сделката на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други", допълни Кирил Ананиев.

На този етап придобитите 5 млрд. лв. ще служат като буфер във фискалния резерв, който по последни данни е около 10 млрд. лв. От тези пари се очаква да се финансира бюджетният дефицит от 3.5 млрд. лв., заложен в априлската актуализация. Тогава лимитът за поемане на нов дълг през 2020 г. бе увеличен на 10 млрд. лв.

БСП: Борисов иска да ограби и бъдещето

Възторжените оценки на правителството за новия дълг обаче не се споделят от БСП, която вижда в него "опасност за бъдещето".

"Правителството тегли нов заем от два милиарда евро. Никой в България не знае какво е финансовото състояние на държавата. Многократно викахме премиера в Народното събрание да даде отчет и той многократно се подигра с българския парламентаризъм", пише в позиция на левицата от 15 септември.

"Управлението на Борисов ограби миналото ни през последните 11 години, ограби и настоящето ни. Нека не му позволяваме да ограби и бъдещето ни", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Първи коментари: Парите ще се похарчат сега, а ще се връщат 30 години

Финансови експерти коментират, че дълговата емисия е очаквана и по принцип е добре България да има буфери, подобно на други европейски държави, които изтеглиха подобни заеми още през пролетта.

Стъпката обаче е нелогична за редица експерти. Според бившия министър на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, цитиран от Investor.bg, поетият от началото на годината дълг ще стане 8 млрд. лв. с обявените два транша.

"Парите ще се похарчат до края на годината, а ще се връщат 30 години. Не виждам за каква стабилност говорим", коментира той и добави, че мярката е закъсняла. "Ако това беше направено през март и беше подпомогната реално икономиката с тези пари, щеше да има някаква логика", добави Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес