За Герджиков изцяло мажоритарен избирателен закон е безотговорност

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков смята, че мажоритарен избирателен закон би означавало безотговорност. По думите му в избирателния закон могат да се втъкат мажоритарни елементи. Това е нещо по-различно и аз съм радетел на тази идея, каза в Севлиево, председателят на НС в отговор на въпрос реалистично ли е приемането на мажоритарен избирателен закон.

Избирателният кодекс трябва да бъде гласуван до края на тази парламентарна сесия, защото ако това не стане, няма никакъв шанс изборите догодина да бъдат мажоритарни, каза днес във Варна лидерът на партия Новото време Емил Кошлуков.

Огнян Герджиков доразви тезата си, като каза, че мажоритарни избори могат да се харесат само на хора, което нямат достатъчна представа за практиката в държавите с развита демокрация. Те не си позволяват чист мажоритарен избор, а имат повече или по-малко застъпени мажоритарни елементи, обясни проф. Герджиков, цитиран от БТА.

"Ако мнозинството в парламента продължава да прилага стратегията на размотаването спрямо избирателния кодекс, ще наложим влизането му в зала чрез обществен натиск", коментира Кошлуков.

Според проекта на нововремци за избирателен кодекс, подкрепен от сини и червени депутати, но приет само на първо четене, страната ще бъде разделена на 119 района, в които ще избираме по един народен представител. 120-и район ще бъде за българите в чужбина. Останалите 120 депутати ще избираме както и досега - с партийни листи, които ще бъдат еднакви за всички избирателни райони. При изборите за ВНС страната ще се разделя на 200 едномандатни района.

Когато настане време да се изчисляват резултатите, за депутати първо ще бъдат обявени независимите кандидати, след това мажоритарните, а оставащите места до 240 ще се попълват от партийните листи.

Проектът бе приет на първо четене преди лятната ваканция миналата година. По време на дебатите от всички политически сили заявиха, че по принцип подкрепят идеята и философията на законопроекта, но трябва някои неща да се прецизират и уточнят между първо и второ четене.

Срокът за предложения между първо и второ четене трябваше да бъде три седмици, гласува парламентът, но мнозинството все имаше по-важни проекти при подреждането на законодателната програма.

Лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков заяви, че има готови идеи за стратегията в медиите, която трябва да привлече общественото мнение на страната на избирателния кодекс.

Споделяне

Още от България