За германския външен министър оттеглянето от Тръмп на думите му за Русия е неубедително

Хайко Маас

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че обясненията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е имал друго предвид, когато говорел дали Русия се е месила в изборите в САЩ през 2016 г., не звучат "особено убедително", предаде Асошиейтед прес.


Маас казва това в публикувани днес откъси от интервю за медийната група "Редакционснецверк Дойчланд". Сведенията на западните разузнавателни служби са "внимателно подготвени и много важни за нашата работа", заявява Маас.


На въпрос как оценява отказа на Тръмп от думите му, поставили под съмнение заключенията на американското разузнаване за руска намеса, той отговаря: "Очевидно това е опит да се ограничат щетите. Не изглежда особено убедително".


"За съжаление атаките (на американския лидер) срещу ЕС, който Тръмп окачестви като неприятел, все още са факт. Като цяло европейската му обиколка показа, че поведението му е голямо предизвикателство за дипломацията", допълва той.


Германия ще положи усилия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН за ЕС, заявява Маас в интервюто, цитиран от ТАСС. "Искаме да покажем, че се отнасяме сериозно към идеята за общо европейско място (в Съвета за сигурност на ООН). Това си остава цел", каза министърът. "Ако говорим за европейска сплотеност, не можем да имаме предвид само гласа на Германия."


Сега постоянни членки на съвета са пет държави - Франция и Великобритания (и двете членки на ЕС), както и Русия, Китай и САЩ. През януари догодина Германия ще получи едно от 10-те непостоянни места в този орган на Обединените нации.

Споделяне

Още от Европа