За германците Тръмп, бежанците и Ердоган са основни външнополитически проблеми

За германците Тръмп, бежанците и Ердоган са основни външнополитически проблеми

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ рязко е променило възгледите на германците за приоритетите на външната политика на страната и в частност отношенията с Русия и нейния президент Владимир Путин. Това показват резултати от социологическо проучване на института TNS-Infratest, публикувани на 29 ноември.

Още през октомври жителите на Германия са посочили като най-важен проблем разрешаването на миграционната криза (според 46 процента от анкетираните), на второ място излиза гражданската война в Сирия (25 процента) и на трето - отношенията с Россией (16 процента).

Месец по-късно, след изборите в САЩ на 8 ноември, 30 на сто от запитаните посочват отновшенията с избрания президент Тръмп като най-голмо предизвикателство на германската външна политика. На второ място се нарежда кризата с бежанците (28%) и дипломатическите конфликти с турския президент Ердоган (21%).

Количеството на анкетираните, които смятат за приоритет сложните взаимоотношения с Москва, нараства с един пункт – до 17%, но в общия рейтинг този проблем вече е на четвърто място.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?