За германците Тръмп е по-голям проблем отколкото Северна Корея и Русия

Доналд Тръмп и Ангела Меркел

Германците възприемат президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за германската външна политика, отколкото авторитарните лидери на Северна Корея, Русия и Турция, според допитване на фондация "Кьорбер", предаде Ройтерс.

Допитването показва, че начело в списъка на външнополитическите въпроси, пораждащи безпокойство у германците, е този за бежанците. Двадесет и шест процента от анкетираните са притеснени дали Германия ще се справи с притока на кандидати за убежище.

Отношенията на страната с Тръмп и със САЩ са вторият въпрос, пораждащ безпокойство, показва допитването. Деветнадесет процента от анкетираните са ги описали като голямо предизвикателство.

 

За 17 процента от анкетираните голямо предизвикателство са отношенията с Турция, а за 10 процента - отношенията със Северна Корея. Осем процента от анкетираните са определили Русия и отношенията с нея като голямо предизвикателство пред Германия.

Откакто влезе в Белия дом през януари, Тръмп притесни германците, като обяви намерение за изтегляне на САЩ от Парижкото климатично споразумение. Той отказа да потвърди, че Техеран се придържа към международното споразумение за иранската ядрена програма и разкритикува германския търговски излишък и приноса на Берлин към НАТО.

 

Действията на Тръмп накараха обичайно предпазливата в изказванията си Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин може би няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Меркел също така призова Европа да поеме съдбата си в своите ръце, припомня Ройтерс.

В анкетата, извършена през октомври, са участвали 1005 германци. Над половината /56 процента/ от анкетираните описват отношенията на Германия със САЩ като лоши или много лоши. А въпреки обещанията на Меркел за по-активна германска роля в решаването на международните кризи, 52 процента от анкетираните смятат, че страната трябва да продължи своята поствоенна политика на сдържаност.

Споделяне

Още от Европа