За година американските пчелари са изгубили 42% от пчелните си семейства

За година американските пчелари са изгубили 42% от пчелните си семейства

Американските пчелари са изгубили 42 процента от пчелните си семейства между април 2014-та и април 2015-та година - втората най-голяма загуба за една година. Това сочи предварителен доклад на организацията Бий информед партнършип (Bee Informed Partnership) и министерството на селското стопанство, цитиран от Франс прес.

Загубите са прекалено големи, за да бъдат преодолени, и това е така от 2006 година, се казва в доклада.

Данните отново засилват безпокойството от изчезването на пчелите в Съединените щати, тъй като те са важни за опрашването на много растителни видове, сред които бадемовите и ябълковите дървета.

"Учените трябва да намерят подходящ отговор на причините за загубата на пчелни семейства както през зимата, така и през лятото", изтъкна Джеф Питис, ентомолог в научния отдел на министерството на селското стопанство и един от съавторите на доклада.

На този етап голямата смъртност сред пчелите през последните години остава необяснена.

Европейският съюз, където също се наблюдава голяма смъртност сред пчелните семейства от няколко години, забрани три вида неоникотиноидни пестициди, смятани за причина за унищожението на пчелните колонии. Употребата им обаче остава разрешена в Съединените щати.

През 2012-2013 година в Съединените щати бяха изгубени 45 процента от пчелните семейства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес