Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За година до декември средната заплата расте с над 10%

0 коментара
За година до декември средната заплата расте с над 10%

През четвъртото тримесечие на миналата година средната заплата в страната нараства чувствително както на тримесечна, така и на годишна основа. В същото време чувствително намалява на броят на заетите. Това показват публикуваните в петък данни на Националния статистически институт (НСИ).

В периода октомври-декември 2010 г. средната месечна заплата е нарастнала спрямо предишното, трето тримесечие на годината с 4.9 на сто и достига 669 лева. Средната заплата за октомври, ноември и декември 2010 г. е съответно 650, 667 и 691 лева.

През четвъртото тримесечие на 2010 г. на годишна основа, тоест, в сравнение със същия период на предходната година средната заплата нараства с 10.4 на сто.

Това повишение се дължи в по-голяма степен на частния сектор, където то е с 12.7 на сто. Спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6 на сто.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо нарастване на заплатата на тримесечна основа, са "Образование" - с 12.5 на сто, "Финансови и застрахователни дейности" - с 9.5 на сто, и "Други дейности" - със 7.5 на сто. Намаление на заплатата има в "Административни и спомагателни дейности" - с 0.9 на сто, и "Добивна промишленост" - с 0.1 на сто.

На годишна основа най-голямо e увеличението в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 33.1 на сто,  "Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.7 на сто, и "Други дейности" - с 20.6 на сто.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през последните три месеца на 2010 г. са получили наетите във "Финансови и застрахователни дейности" - 1417 лева; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1412 лева; "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1308 лева.

Най-ниско платени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 432 лева, "Административни и спомагателни дейности" - 437 лева и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 505 лева.

По предварителни данни на НСИ наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2010 г. намаляват с 50 000 или с 2.3 на сто спрямо края на септември 2010 г., като достигат 2.15 милиона.

В края на декември 2010 г. наетите по трудово и служебно правоотношение са със 106 000, или с 4.7 на сто по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Спрямо третото тримесечие на 2010 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер - "Хотелиерство и ресторантьорство" - със 17.4 на сто, "Селско, горско и рибно стопанство" - с 14.3 на сто, и "Строителство" - с 6.9 на сто. Най-голямо увеличение на наетите пък има в "Административни и спомагателни дейности" - с 6,2 на сто, където нараства броят на наетите по програми и мерки за насърчаване на заетостта, ангажирани предимно с дейности по поддържане на чистотата на обществени места.

На годишна основа най-голямото намаление на наетите е в "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 29 000, "Строителство" - с 26 000 и "Преработваща промишленост" - с 20 000. В процентно изражение намалението е най-голямо в "Строителството" - с 16.1 на сто,  "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 12.9 на сто, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 10.3 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.