За граничната ограда е платено толкова, колкото е изградено, увери Борисов

Сега ако искаме можем да правим и триредова, и бетонна ограда като в САЩ за 1 милиард

За граничната ограда е платено толкова, колкото е изградено, увери Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли твърдението на президента Румен Радев, че са сключени договори и се е плащало за двуредова ограда по границата с Турция, а самата ограда е едноредна. За оградата по българо-турската граница е платено толкова, колкото е изградено, заяви Борисов в неделя по време на посещение в Ямбол.

Той каза, че в началото на строителството оградата наистина е била едноредова, защото са бързали да я построят заради големия бежански натиск.


"Знаете, че направихме едноредова, защото тогава натискът беше голям, за да можем да подпрем и да помогнем и на армията, и на полицията. Целта беше максимално бързо да се подпре цялата сухопътна граница с Турция, за да може по-лесно полицаите да пазят. На местата, където е необходимо, обаче, съоръжението е от два реда", поясни той.

"Направиха се огромни пътища, сега като се накичат с термокамерите, джиповете ще могат за минути да отиват и навсякъде да задържат. Просто ние трябваше да свършим съоръжението, сега ако искаме можем да правим и двуредова, и триредова, и бетонна, или такава като в Щатите, за един милиард - 90 километра. Да си играем непрекъснато със страховете на хората, не го считам за държавническа позиция, но явно някой така си е преценил", коментира бившият премиер Борисов, който се очаква до дни да оглави свое трето по ред правителство.

Изграждането на защитна ограда по границата с Турция стартира при кабинета "Орешарски" и продължи при правителството "Борисов 2", когато започна строежа на двуредова ограда и цената на съоръжението набъбна значително, като в момента гони 200 млн. лева. По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Зам.-вътрешният министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев, който бе пряко ангажиран със строежа на оградата, заяви в петък пред Mediapool, че изнесената от президента информация не е вярна.

Той каза, че държавата е платила за построяването на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция. Накрая, където и каквото е било поръчано, това е било построено. Приблизително 1/3 от оградата е двуредова, а останалите 2/3 – едноредова: "Едноредовата е с 30-40% по-евтина от двуредовата. На места беше невъзможно да се построи двуредова ограда, защото нямаше място за нея. Тя трябваше да навлезе в пътя или канавката".

Според Гунев президентът не е злонамерен, а просто е бил подведен, за да хвърля такива обвинения.

Организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов коментира в неделя пред БНР, че ако има виновни фирми или областни управители, трябва да си понесат отговорността.

"Има хора, които са натоварили тези фирми, които работят по границата, с това да изпълнят определени дейности и това са областните управители. Ако има вина в областните управители или в самите фирми, които са нарушили определени изисквания, нека те да понесат своята отговорност. Това е безспорно, така че ние нямаме никакви задръжки от гледна точка на това да пазим някого - определени хора или определен бизнес, ако злоупотребяват с държавни пари", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България