Британският министър на имиграцията:

За имигранти от България и Румъния само минималните социални помощи

Министър Марк Харпър

Британският министър на имиграцията Марк Харпър заяви, че правителството ще направи така, че за български и румънски имигранти да бъде достъпно само минимално възможното ниво на социални помощи. Министърът направи това изявление в парламента, където трябваше да отговаря на въпроси на депута по продължаващата да занимава британското общество и медиите тема за очакваните имигранти от България и Румъния, след като от 2014 г. отпаднат ограниченията в британския пазар на труда за граждани от тези две страни.

Обединеното кралство не бива да допуска имигранти да могат лесно да измъкват пари от държавата. Това важи и за тези, които в бъдеще ще поискат да дойдат от Румъния и България, заяви Харпър. Великобритания трябва "да предложи това, което е длъжна" според договора за Европейския съюз като социални помощи, но "не и повече", добави той в Камарата на общините, цитиран от британските медии.

Така според него ще се гарантира, че Великобритания не е "мекушава държава" за разчитащи на такива помощи туристи.

Същвременно Марк Харпър отказа да отговори на въпроси от четирима депутати, поискали от него да разкрие правителствените прогнозни данни колко българи и румънци се очакват във Великобритания от 2014 г.

Неотдавна министърът на общностите Ерик Пикълс, който е виждал тези числа и предупреди, че може да има недостиг на жилища, и съобщи, че тези данни ще бъдат достъпни за публични дебати. Има опасения, че запазването на тези данни в тайна ще попречи на кметства, училища и болници да се подготвят, отбелязва вестник "Дейли мейл".

"Спекулативни прогнози за бъдещ наплив (на имигранти) не може да бъдат направени с каквато и да било степен на точност и следователно няма особена полза от тях", цитира "Дейли мейл" изказване на Марк Харпър в парламента, с което той обяснява защо не прави правителствените прогнозни данни публично достояние.

Според прогноза на неправителствената организация Майгрейшън уоч през първите пет години, считано от 2014 г., броят от новопристигащи имигранти от България и Румъния ще е средно по 50 000 души годишно, или общо 250 000 за периода 2014-2018 г., което е колкото населението на град като Нюкасъл или Плимут, отбелязва "Дейли мейл".

Оценки за броя на имигрантите от България и Румъния, които може да дойдат във Великобритания от догодина, никога няма да се публикуват, даде обаче да се разбере министърът на имиграцията.

Той отново отрече правителството да е обсъждало кампания за антиреклама, която да отблъсне евентуални имигранти, и добави, че хората "не бива да вярват на всичко, което четат във вестниците".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа