За историята и истерията

За историята и истерията

"Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува..." Това беше цитат, разбира се. От кого? Дочетете до края и ще научите.

Забелязал съм, че скандалите около съдържанието на учебниците избухват винаги през лятото - времето, през което издателствата се бият за учителското доверие и министерското благоволение. Така беше с "Аз съм българче", което някой подхвърли, че ще го махнат от читанките, та целокупната преса се упражнява с месеци в патриотизъм, така стана и сега - с тайнствения доклад на Комисията за защита от дискриминация.

Изведнъж полегналият в топлата соба до самуна хляб и парчето сланинка патриотизъм взе, че се събуди.

"Махат Ботев от учебниците!" - изрева вестникарският патриотизъм и тя се почна.

Ботев не го махнаха, но решението на комисията светкавично тайнствено изчезна от сайта ѝ. И правилно - внимателното прочитане на текста ще ви докара съмнения в грамотността на писалите го. Една задачка за по-напреднали - как се пише думичката "сфинкс"? Онова добиче, което лежи пред пирамидите, за да се снимат с него. Според комисията се пише с "в" - "свинкс". А "империя"? "Импария", разбира се. Издателството "Гея Либрис" пък е прекръстено на "Геа Либрис"...

Изчезнаха и документите за възлагане на изследването, настъпи голямо объркване - част от комисията твърдеше, че работата ѝ е финансирана от "Отворено общество", другите настояваха, че е по европейски проект. Странната гузност на комисията качи градуса на патриотарството и по вестниците се явиха имената на учените, работили по проекта, оформени като позорен списък.

Слава Богу, още никой не е бит на улицата от патриотично настроени граждани, но пък професионалният патриот г-н Божидар Димитров директно призова написалите анализите за Ботев и Левски веднага да се уволнят. Моментално - на минутката! Защо? Нека пак цитираме: "Сега те не успяха, но каква е гаранцията, че няма да успеят утре, когато Бойко Борисов няма да е министър-председател, а Сергей Игнатов - министър на образованието".

Ако не беше премиерът - досега читанката да е отъняла съвсем, а от енциклопедиите да късаме страниците, на които пише за националните ни герои!

Министърът Игнатов светкавично прекъсна отпуската си, за да организира пресконференция, за да заяви, че и той, и премиерът, няма да позволят да се пипат национални светини.

Нещо като телевизионния коментатор, който след всяка победа на волейболистите благодареше на Бойко Борисов... И заплаши, че "Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност"...

Ех, какви е юнаци раждала... Това не беше цитат. Беше предупреждение - защото патриотарският PR на правителството изби в очакваната посока - на мач в София ултрасите на "Ботев" издигнаха голям лозунг с не съвсем помирително съдържание - "Не пипайте историята ни, да не ви пипнем ние"... А на какво са способни футболните агитки - четем през ден...

Патриотите се упражниха, припомнихме си позабравените им заради летните отпуски физиономии и се върнаха обратно - кой - в Евксиноград, кой - при вампирите, кой - в Бистрица, при тигрите си...

А на нас не ни остава нищо друго, освен да им го речем отново с цитат - "А вий... вий сте..."*

Какво - няма да им кажа. Като се пишат такива патриоти - трябва поне веднъж да са чели Ботев!

________________________________

*Ако не сте се сетили от чии произведения са цитатите, прочетете отново последното изречение.

Споделяне

Още от

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?