За изграждането на жп линията Карнобат – Синдел са нужни 420 млн. лв.

За изграждането на жп линията Карнобат – Синдел са нужни 420 млн. лв.

Около 420 млн. лв. са необходими за довършването на жп линията Карнобат – Синдел, сочат разчетите на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Жп линията е част от европейския коридор номер 8 и има добра проектна готовност, което ни дава аргументи да търсим европейско финансиране за нейното завършване, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който инспектира жп отсечката Карнобат – Дългопол, която е част от проекта Карнобат – Синдел.

Началото на проекта за изграждане на жп линия между Карнобат и Синдел е поставено през 1981 г. Пет години по-късно започва и неговото строителство, но през годините то многократно е било спирано заради липса на финансиране.

Към днешна дата са изградени три естакади по устието на язовир Цонево. Редица участъци в района са с новоположен двустранен железен път.

В проекта е заложено изграждането на три тунела. Този между Люляково и Даскалово е завършен напълно, проходим е и е въведен в експлоатация. Тунелът между Лозарево и Прилеп е изграден частично, а този между Дъскотина и Търнак е завършен, но липсва трасе до него.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?