За измъчване на животно глоба от 500 до 1000 лв.

За измъчване на животно глоба от 500 до 1000 лв.

За проявяване на особена жестокост към животно извършителят му ще бъде глобяван между 500 и 1000 лв., предвижда приетият на второ четене в петък проектозакона за защита на животните. Ако жестокостта е била от страна на собственика на животното, то ще се отнема,за да му се намери нов стопанин.

Ако собственик на животно бъде хванат втори път да измъчва домашен любимец, то глобата ще е от 1000 до 2000 г. същото ще е наказанието и за ветеринарен лекар или длъжностно лице, който повторно измъчват животно.

Физически побой, използване на строги и електрически нашийници, ампутация на крайници без нужда, затварянето на животните на студено и тясно място, както и организирането на бой с тях са част от действията, които са формулирани като проява на жестокост в документа.

Проектозаконът вкарва и изисквания, които ден по-рано при обсъждането на текстовете бяха определени като абсурдни. Според тях на домашното куче трябва да му се гарантират между 6 и 10 кв. м пространство в жилището според породата, иначе няма да бъде допускано за отглеждане в сгради, където живеят много собственици. На котката пък са ѝ нужни 6 кв. м.

Тези изисквания породиха скандал ден по-рано, тъй като в документа не е регламентирано как ще се проверява дали на писаните и кутретата им е предоставено записаното пространство.

В нито един български нормативен документ обаче не е гарантирано жизненото пространство за хората.

Забранява се и отглеждането на маймуни и диви котки в домашни условия. Защитени животни ще могат да се гледат само след регистрация в съответната регионална екоинспекция и получаване на разрешително от екоминистерството. В останалите случаи животните ще се конфискуват.

В зоомагазините ще могат да се продават само животни с доказан произход и документи, като собствениците на обектите ще са длъжни при продажба на диво животно да подават в екоинспекцията данни с името и адреса на купувача.

Използването на диви животни по време на филмови снимки ще става само в присъствието на етолог.

Органите на местната власт ще са длъжни да контролират дали се изоставят

животни на територията на общината, както и дали се спазват изискванията за защита на животните в приютите, предвижда законопроектът. Контролът ще се извършва чрез периодични проверки и проверки по постъпили жалби и сигнали за нарушения на правилата за защита на животните.

При проверките собственикът ще е длъжен да пусне инспекторите до мястото, където отглежда животните или се предполага, че се третират. При отказ глобата ще е от 500 до 1000 лв.

Предвидено е ветеринарните лекари от Националната ветеринарномедицинска служба да имат право да забраняват клането на животни в кланици, когато се установи, че зашеметяването им е неефективно. Те ще могат и да прекратяват опитите с животни, които са извършени в нарушение на действащите нормативни актове.

Споделяне

Още от България