Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За какъв дявол ни е ТЕЛК?

4 коментара
За какъв дявол ни е ТЕЛК?

Само прокуратурата не се беше изказвала за нуждата от реформа в ТЕЛК. Но и това стана. Вече няма институция в държавата, която да не пее този рефрен. Рефрен на парадоксите. Защото "Реформа" и "ТЕЛК" са взаимо-изключващи се понятия.

ТЕЛК е онази патолологична, мазохистична привързаност на обществото ни към прогнила система и отношения, от която уж вече 30 години се отричаме. ТЕЛК е реликт, който обезкървява и разболява, генерира корупция и инвалидизира ненужно хиляди. И съществува извън всякаква нормална логика.

За какво е необходимо сега решение на ТЕЛК?

За инвалидна пенсия, за месечна финансова подкрепа, за личен асистент, за инвалидна количка, антидекубитален дюшек, патерици, слухови апарати и други отдавна морално остарели технически средства, синьо картонче за безплатно паркиране, 2 пъти годишно безплатно пътуване с БДЖ, по-евтина карта за градския транспорт, винетка, всякакви данъчни облекчения като освобождаване от данък МПС, намаление на данъка върху собствеността, намалена такса да вадене на лични документи.

С две думи, лекари дават разрешения за всякакви други плащания и привилегии, само не и за помощ в лечението на "болните". От решението на ТЕЛК не следва нито едно плащане за лекарства или финансиране на медицински изделия за ортопедично лечение, от каквото се предполага, че най-често има нужда човек с физическо увреждане. Или пък медико-социална помощ за човек с ментално увреждане.

Решението на ТЕЛК не води и до възможност за ежедневна рехабилитация, от която често се нуждаят хората с физически увреждания. Вместо това, лекари имат думата в определяне на плащания, отговорност на други системи.

Инвалидната пенсия е осигурително плащане от НОИ. Или обезщетение заради някаква загуба на възможност да работиш с капацитета си преди настъпването на инцидента или заболяването.

Единственото плащане, за което думата на лекарите е нужна. Те трябва да определят вида и степента за на увреждането. Но не и размера и продължителността на плащането. То би трябвало да е обект на други експерти в НОИ.

Всеки заболял или пострадал при инцидент работник минава през здравната система, където лекари поставят диагнози и пишат епикризи. И където би трябвало да присъства вида на увреждане или загуба на функционалност.

Ако системата на НОИ се нуждае от повече подробности около здравословното състояние на даден човек, при всички положения е добре да го получи от неговите лекуващи лекари. Те са направили всички необходими изследвания, които също са отбелязани в епикризата. Която всяка една болница подава в електронен вид към НЗОК, а при добро желание може и в съществуващото електронно досие на всеки. А НОИ да прецени от къде да получи тези данни – електронно, разбира се. За какво ѝ е ТЕЛК?

За нито едно от останалите плащания не е необходима санкцията на лекари. По същество те или са социални плащания или интеграционни мерки.

Социалните плащания са си плащания по бедност и би трябвало да имат съвсем друг механизъм за оценка. И там процентът за увреждане на ТЕЛК не може да е показател за бедност.

Да си инвалид определено не означава че си беден. Друг е въпросът, че в нашата действителност, уврежданията и липсата на подкрепа в крайна сметка водят до бедност.

И за да не става така, същината на реформата е именно в това – да се инвестира в интеграция.

Ключова дума – инвестира – харч, който има своята възвращаемост.

Картата за БДЖ и градския транспорт, инвалидната количка и всички декубитални дюшеци и т.н. по същество са плащания, които трябва да подпомагат интеграцията. Или от какво има нужда човек с дадено увреждане, за да може да се реализира на трудовия пазар. Освен че това е индивидуална оценка, която няма как да се изрази в проценти, лекарите не са компетентни да я дават.

Вярно, че е свързано с увреждането, но не като диагноза, а като състояние което произтича от дефицити на средата. Т.е. ако човек не вижда, ТЕЛК-ът също е сляп за неговите нужди да ходи на работа.

Той може да е оперен певец и да не се нуждае от никакви приспособления, за да пее. Или пък е бил художник и загубата му на зрение налага преквалификация и много техническа помощ, за да се върне на пазара на труда. И има нужда от придобивки, за да бъде активен и да не се превръща в социално слаб. А не защото е социално слаб да ги получава.

Какъвто е случаят с личните асистенти. Или ТЕЛК-ът не може да даде това, от което се нуждаят хората с увреждания – достъпна среда, включително и жилищна, достъпен транспорт, съвременни (а не морално остарели) технически помощни средства, лична помощ и достъп до образование

И още една уродлива придобивка с решение на ТЕЛК. Дава дискриминиращи предимства за прием в училища на едни деца за сметка на други, а в същото време спира и много деца да учат избраната от тях професия, поради факта че тяхното заболяване не отговаря на някакви критерии.

ТЕЛК е система, която корумпира родители, които плащат за неверни диагнози, за да осигурят детска градина за детето си. И така ТЕЛК “продуцира“ деца инвалиди
Ето защо и ООН чрез конвенцията за защита правата на хората с увреждания определя увреждането като проблем на средата, а не като медицински проблем. Т.е. увреждането не е проблем от компетенциите на лекарите.

Друг е въпросът, че ТЕЛК освидетелства най-вече хора с хронични заболявания. Т.е. болни хора, които се нуждаят от достъпна и адекватна медицинска помощ. Също и рехабилитация - медицинска и трудова, която да ги върне на работа. А не от ТЕЛК-ово решение, което ги вади автоматично от трудовия пазар. И ги прави насила социално слаби.

И тъй като очевидно ТЕЛК не решава нито един здравен проблем, е изключително необяснимо, защо системата на здравеопазването трябва да го финансира. При това с милиони. Тежат като воденичен камък и на всяка болница. Данните от една столична болница са показателни. За заплатите на петима лекари и петима технически секретари лечебното заведение отделя близо 113 хиляди лева. В същото време субсидията от здравното министерство за това е 84 хиляди. Или 29 хиляди загуба за болницата, вероятно на пари от здравни вноски, които не отиват за лечение.

Инвалид ли е жена без два пръста и как едно дете беше изключено от живота на връстниците си?

За да илюстрира корупцията в ТЕЛК една от националните медии с огромно възмущение извади случай на жена без два пръста на ръката, за която ТЕЛК решила, че е здрава.

А то най-вероятно е така. Липсата на два пръста, не е болест със сигурност. И не я прави инвалид. Освен ако жената не е пианистка или професията ѝ се основава на всичките ѝ 10 пръста. Но медията не уточнява занятието ѝ. От многото примери, този е най-показателен за общото объркване на понятията и изтъпяването на сетивата, в което ни вкарва фикс-идеята за ТЕЛК.

Но ако случаят с липсващите 2 пръста е абсурден, другият за детето с аутизъм е истински вбесяващ.

ТЕЛК намалява процента на увреждане на дете с аутизъм и то губи правото да ползва личен асистент в училище. С други думи - губи възможност да посещава и да се интегрира в училище, което най-вероятно е довело до компенсиране на неговите трудности в общуването и подобряване на състоянието му.

До момента в който състоянието му отново ще се задълбочи и ще добие нужния процент за личен асистент, за да може да се подобри и отново да го загуби. Освен този параграф 22, този случай трябва да е и най-силния аргумент за уродливостта на тази система – за какъв дявол

ТЕЛК се бърка в интеграцията и включва или изключва едно дете в живота ни?

Дори само с този случай изводът е 100% – ТЕЛК е вреден за здравето и живота на хората.

Крайно време е да бъде закрит.

*Мария Чернева, журналистка на свободна практика с дългогодишен опит в здравните и социални теми.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Raketa
  #4

  Мда, жената без пръсти ми напомня военната комисия на храбрия войник Швейк. Ако си смелчага, нямаш нужда от крака да бягаш от окопа. ГОДЕН.

 2. Nikola Nikolov
  #3

  От скромност , тази другарка е задала непълен въпрос . Искала е да попита " За какъв дявол ни е ТЕЛК и за какъв дявол са ни инвалидите?"

 3. [email protected]
  #2
  Отговор на коментар #1

  Пожелай си,да не си от хората станали с увреждания,тогава нищо от това което си написал,няма да го мислиш.А иначе както е известна поговорката."На чужд за*ник и сто тояги са малко"!И още нещо,нашата държава е всичко друго но не и социална,и не мислеща за хората с увреждания!

 4. Горскио
  #1

  Да, ама хората - майки на деца с увреждания и други "убивани от "системата"" имат нужда и искат кеш пари на ръка в брой. Е, айде, може и да е по банков път, но да са пари.Между другото, в Щатите също има едни приятели, които карат кадилаци, ходят с пружинираща походка, обаче са успели да си изкарат едно картонче с нарисувана инвалидна количка, което провесено на предното огледалце на кадилака дава право на паркиране на едни винаги свободни, боядисани в синьо удобни места.Проблемът е в социалната (социалистическа) държава - докато има социализъм ще има и хитреци.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.