За какво говори Путин по време на неофициалните обеди

За какво говори Путин по време на неофициалните обеди

Хакерската група "Шалтай-Болтай" публикува в интернет записи на разговори на руския президент Владимир Путин с лидери на други страни, направени по време на неофициални обеди от главния готвач на Кремъл Евгений Пригожин, съобщи германското списание "Фокус", цитирано от БТА в петък.

Записите показват, че Путин предпочита да говори за лични неща само по време на неофициални обеди. Например, по време на един от разговорите с бившия италиански премиер Силвио Берлускони Путин заговорил за покушения. Може би не му е чужда мисълта, че някой политически противник жадува смъртта му, отбелязва списанието.

Пригожин разказва как "ВВ (Владимир Владимирович) припомнил, че Фидел Кастро успял да избегне физическото си отстраняване само защото винаги постоянно и лично се грижел за собствената си сигурност". Изглежда Путин не се доверява дори на собственото си обкръжение, и то при условие, че в спецслужбите има цяло управление, занимаващо се единствено с охраната на президента и другите високопоставени политици, коментира изданието.

Място за страх от каквито и да било други неща в самовъзприятието на Путин няма, продължава статията, цитирана в руския портал "ИноПресса". По думите на един от келнерите, веднъж Путин се пошегувал, че дори акулите не биха посмели да го изядат, защото ще им покаже удостоверението си на сътрудник на КГБ.

Президентът вярва, че именно благодарение на своето безстрашие не е успял да направи впечатляваща кариера на разузнавач. Според отчетите на Пригожин, когато Путин бил назначен за директор на ФСБ през 1998 година, помолил да му донесат старото му досие от архивите на КГБ. След като го прочел, разбрал защо са го отстранили от "скритото разузнаване".

"Понижена чувствителност към опасността. Това са написали психолозите", пояснил Путин.

Западните лидери, подобни на американския президент Барак Обама, Путин не уважава особено, съдейки по протокола на Пригожин за разговора с Берлускони. Хората, които са на власт "само четири", максимум осем години, по мнението на Путин, са "конформисти" и нямат много шансове да променят управленския апарат.

Важните решения Путин, както се казва по-нататък, предпочита да взима сам. Например, отговаряйки на въпрос на Берлускони дали чете вестници вечер, Путин отговорил, че "не само не чете вестници преди сън, но и се старае изобщо да не ги чете - така личните му мнения и решения не зависят никак от мненията на журналистите и редакторите".

Хакерите от "Шалтай-Болтай" и друг път са публикували документи от Кремъл, но за първи път те са свързани с личността на Путин. Що се отнася до автентичността на изтеклите записи, добавя Фокус, не е известно нищо, а и едва ли си струва да се чака реакция от президента, но немаловажен е фактът, че засега нито една от жертвите на това изтичане на информация не се е оплакала, че това е фалшификация.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?