За кого не е изгодно да прехвърли пенсионната си партида в НОИ?

Частните фондове и държавата се надцакват със съвети към гражданите

За кого не е изгодно да прехвърли пенсионната си партида в НОИ?

Битката между частните пенсионни фондове и държавата за бъдещето на втория пенсионен стълб продължава. В последните дни тя се състои в размяна на съвети към гражданите дали да прехвърлят пенсионните си партиди в НОИ или да ги оставят в частните фондове.

На 1 октомври социалният министър Деница Сачева обяви, че ще се обсъди възможността да се отвори нов 3-месечен или 6-месечен прозорец за преместване на партидите за втора пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали всички досегашни срокове.

В момента по закон хората, родени след 31 декември 1959 г., на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ най-късно 5 години преди датата на пенсиониране. За първите кохорти жени, които ще имат право на две пенсии, срокът е изтекъл, тъй като процесът ще започне през септември 2021 г.

Две пенсии ще са по-малко от една

Необходимостта от прехвърляне възниква, тъй като преди няколко години държавата призна, че за много хора, които ще се пенсионират в следващите години, двете пенсии – от частен фонд и НОИ, ще са по-малко като крайна сума в сравнение с пенсията, която същият гражданин би получавал по формулите на НОИ. По закон със старта на изплащането на пенсии от втория стълб от септември 2021 г. новоотпуснатите пенсии от НОИ трябва да се редуцират с около 20-28%, а тези от частен фонд не могат изобщо да компенсират намалението.

Така, при сегашните правила, за много хора, които предстои да се пенсионират в десетилетието след 2021 г., може да се окаже доста по-изгодно да преместят партидите си в НОИ.

Бившият социален министър Лидия Шулева в интервю за бТВ в прав текст посъветва хората с ниски доходи да направят тази стъпка, за да получават поне някаква сума от НОИ.

На пресконференция в петък обаче асоциацията на частните фондове (БАДДПО) обясни, че не е редно който и да било да дава общи съвети за прехвърляне на партиди в НОИ, при положение че всичко в частния стълб е индивидуално.

Прехвърлянето в НОИ може и да е неизгодно

В същото време стана ясно, че има цели категории осигурени, за които прехвърлянето в НОИ със сигурност ще е неизгодно по сегашните правила.

"Ако хората с ниски доходи прехвърлят партидите си в НОИ, има голяма вероятност те да са напълно ощетени", коментира главният изпълнителен директор на "Доверие" Даниела Петкова. Причината е, че тези хора, дори да нямат пълен стаж, така или иначе имат право на минимална пенсия от НОИ (която се очаква да стане 300 лв. от 1 януари 2021 г.) и няма какво да им бъде намалено, ако не прехвърлят партидата си. И в двата случая те ще вземат 300 лв. от НОИ, но в единия ще загубят парите си от частния фонд, били те и 1000 лв. По официални данни около 30% от новоотпуснатите пенсии са именно минимални.

Друга категория, за която подобна стъпка, не би била изгодна, са младите, на които не предстои да се пенсионират в близките години. Причината е, че индивидуалните партиди в частните фондове са наследяеми и ако пенсионирането не е непосредствено, няма логика гражданинът да ги прехвърля в НОИ, където наследствеността се губи. "По данни към 30 септември 2020 г. вторият стълб (УПФ), който още не плаща пенсии, е изплатил 132 млн. лв. на наследници на починали осигурени лица", посочи Петкова.

"Най-богатите" пенсионери също нямат никакъв интерес да прехвърлят партидите си в НОИ. Това са хората, които биха получили максимална пенсия от първия стълб. По сегашния закон тя също няма как да бъде намалена с коефициента на редукция, казаха от БАДДПО.

По официални данни на пенсионните фондове след реформата на ГЕРБ от 2015 г. досега те са прехвърлили в НОИ и Сребърния фонд близо 1 млрд. лв.

Срокът за прехвърляне трябва да отпадне

Пенсионната асоциация за пореден път настоя държавата да премахне ограничението в срока за прехвърляне на партиди в НОИ, така че гражданинът да може да предприеме такава стъпка до последния момент преди пенсионирането си и да вземе възможно най-изгодното решение за себе си. "Не ни е известно защо стои това ограничение хората да не могат да си прехвърлят партидите в НОИ след изтичане на пет години преди датата на пенсиониране", посочи Даниела Петкова.

Пенсионната асоциация очаква държавата най-накрая да регламентира т. нар. фаза на изплащане на вторите пенсии, за да е ясно какви видове пенсии ще могат да получават хората. Ако това обаче не се случи до септември 2021 г., единственият възможен вариант за първите кохорти жени, родени през 1960 г., ще бъдат пожизнените пенсии. Тъй като много от тях имат минимални натрупвания по партидите обаче, е възможно втората им пенсия да е много ниска, ако се изплаща пожизнено. Ако жената се е осигурявала на минималния осигурителен доход без прекъсване през последните 18 години, тя има по партидата си средно 4029 лв. (по данни към 30 юни 2020 г.), които ще трябва да се разпределят за 21 години средна продължителност на живота на жените след пенсиониране. Ако се е осигурявала на средния доход, средствата ще бъдат 13 436 лв., а на максимума – 22 860 лв.

В частните пенсионни фондове към 30 септември 2020 г. се управляват 16.4 млрд. лв. За период от 10 години средната доходност е 3-4% годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес