Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За кого работят службите, запита Местан

Защо Борисов се припозна в метафората на руската мина?

2 коментара
Сн.: БГНЕС

Отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан обвини премиера, че се е намесил в конфликта между него и почетния председател на партията Ахмед Доган. "Борисов взе страна. Не е моята", заяви той пред журналисти в парламента в четвъртък, опонирайки на Борисов, който по-рано каза, не се намесва в делата на други партии.

Местан акцентира върху два от най-наболелите проблема на публичния живот в България, които преди това не забелязваше.

"За кого работят службите, по дяволите", попита той за свалената му охрана точно в момента на разжалването му като лидер на ДПС и последвалите обвинения в шпионаж, отправени от медии и коментатори, свързани с Пеевски.

Местан каза още, че "епитетната война", която се води срещу него през тези медии, няма да спре, и саркастично препоръча на бившите си съпартийци да не ѝ се опълчват, а да вярват на тезите ѝ, защото иначе няма да имат кариерно развитие в ДПС.

Той потвърди, че смята да заведе съдебни дела срещу всички медии, анализатори и публични фигури, които го обвиняват в шпионаж и държавна измяна.

Защо Борисов се припозна в метафората на руската мина?

Политикът посочи още, че е безкрайно изненадан от изключителната емоция, с която премиерът реагирал на метафората му, че е "настъпил руска мина" . "Не знам защо премиерът го прие лично, след като и вие бяхте и откровено разбрахте, че адресат е речта, след която бях отстранен. Не знам защо Борисов се нарежда до хората, които визират с метафората за руската мина. Защо той се припознава, защо той се нарежда там", посочи Местан и добави, че това са все въпроси, на които Борисов трябва да отговори.

Преди два дни министър-председателят запита каква руска мина е настъпил Местан, след като Путин във всяко свое изявление сочел него за "виновник". Борисов заключи, че никой в България не защитава руски интереси.

Местан коментира и обвиненията, че е изнасял информация към Турция за договорите за ремонт на българските МИГ-ове. По думите му не се е възползвал от правото за достъп до договора в секретното деловодство. "Естествено е, че съм имал достъп до друга секретна информация, примерно докладите при консултативния съвет при президента. От това не може да се вади заключение, че съм излъгал", добави той.

В ДПС принудени да не са в съгласие със съвестта си

Местан определи като нелепо твърдението, че причината да бъде махнат е авторитарният начин, по който е ръководил ДПС. Това е теза на новата председателска тричленка на партията, като старателно се подминава основното обвинение на Доган – за декларацията в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет, прочетена от Местан от името на ДПС.

"Извинете - Местан и тоталитарно? Всеки вторник имаше заседание на ръководството и на парламентарната група. Колегите знаят как стоят нещата, но са принудени да не бъдат в съгласие със съвестта си", допълни той.

Бившият лидер на ДПС отново отбеляза, че вътрешнополитическият акт на поискана оставка в определено време неофициално чрез важен посредник е съвпаднало със снемането на охраната му.

"Факт е, че на 22 декември охраната ми бе свалена и това съвпада със срока, с ултиматума за оставката ми като председател на ДПС", каза той. Относно разказа на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов как и неговата охрана била сваляна, вече независимият депутат каза: "Едно е при Цветанов, при когото е дошъл шефът на НСО и още един човек, за да му кажат, че от утре няма охрана, друго е постфактум, 30 минути след свалянето на охраната ми, да бъде уведомен по телефона, а президентът да не знае", добави коментира охраняваният от две години Местан.

"Наистина не знам защо ми е назначена охрана, защото това не ми се съобщи, защото е класифицирана информация. Имам предположения, че е във връзка с други политици", отговори Местан на журналистически въпроси.

"За кого работят службите, по дяволите?"

"Много ми е любопитно кой говори от името на ДАНС и от другите специални служби", продължи бившият лидер на ДПС и попита дали тези служби работят за българската държава и зареждат ли с информация анализатори или партийни лидери, за да може въз основа на тази информация те да взимат политически решения и да санкционират тоталитарно свои членове.

"Аз ви призовавам по линия до достъпа до информация всеки път, когато чуете анализатор да казва, че ДАНС има информация и затова ще се случи това и това, попитайте го, попитайте и службите вярно ли е, че са предоставяли подобна информация на еди-кой си анализатор, който стъпвайки на информация от ДАНС, разгръща политически тези и анализи за Местан", каза още бившият лидер на ДПС и попита : "Това допустимо ли е в една правова държава? За кого работят службите, по дяволите?"

Той добави, че не са го търсили от службите: "Предполагам, че и те знаят, че посещението в едно посолство не е престъпление".

Аз и ислямизъм - не е възможно

"Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи, няма да ме откажат. Ще продължа, ще отговарям единствено с езика на политическите послания. Няма да влизам в насрещна епитетна война с никого", заяви Местан в кулоарите на парламента.

"Целта е унищожаването - морално, дано да е само морално, второ, да не се оставят полезни ходове и третата и най-важна цел - ние още не сме обявили намерение за създаване на нов политичиски субект, а той вече е обявен за ислямистки. Как се преценява дали една партия е протурска или ислямистка? Това би трябвало да се прецени по учредителните актове, политически документи, членска маса...", посочи Местан по повод твърдения в медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Ако целта на тези масирани внушения е да легитимира евентуални противоконституционни действия срещу мен и съмишлениците ми, това вече би означавало връщане към мракобесни времена. Дали ще има политически проект, предстои да ви съобщя", каза той.

"Никой няма право предварително да номинира едно намерение като противоконституционно, протурско или ислямистко. Погледнете - аз и ислямизъм не е възможно", посочи Местан

Списък с всички гнусотии за пред съда

"Правя списък на всички гнусотии, с които съм удостоен, и ми е много любопитно да погледна в очите колегите, които ме познават от 19-20 години, наистина ли вярват. Те знаят кой е Местан и колко нелепи са тези обвинения", каза бившият лидер на ДПС. Той им препоръча да не се доверяват на всичко, което се пише за него, защото няма да е здравословно за кариерата им.

"Те не трябва да си задават въпросите, че не е възможно Местан да бъде ислямист - тоталитарната схема не обича съмняващите се и затова казвам, че съмнението не е полезно за тяхната кариера", посочи Местан. Той дори препоръча на свой колега, в чийто апартамент с твърди, че е правил оргии съм правил оргии, "час по-скоро да повярва, че съм ходил в жилището му, че знам къде живее и съм правил всичко, което пишат определени медии", защото това е добре за неговата кариера.

От името на хората, които го познават, и на избирателите на ДПС, Местан заяви, че "това е добре организиран сценарий да се подмени мотивът, заради който съм отстранен, а той е политиката, която водих, като върхът явно е бил декларацията за сваления руски самолет, с други тези - за авторитарно управление".

Обяснителен режим

"Целта е да изпадна в обяснителен режим. На това твърдение се крепят и другите обвинения и затова днес в 12 ч. имам среща с юридическа кантора и започвам събирането на публикации, твърдения на хартия, аудио и други и да заведа дела. С всички останали глупости няма да се занимавам, но в обвиненията в шпионаж и работа против националните интереси ще заведа дела", уточни Местан и добави, че това са "всички медии и физически лица, които си позволиха да отправят обвинения". "Ако те са използвали подобни изречения, които съвпадат с езика на Божидар Димитров и други известни фигури естествено", уточни Местан.

Той каза, че не знае нищо за нотата, изпратена от Министерството на външните работи към турския посланик, при когото бившият лидер на ДПС отседна след свалянето на охраната му. заяви, че не знае нищо. "Никой не е търсил разговор, защото и те знаят, че посещение в едно посолство не е престъпление. Имал съм за три години срещи с всички, може би ще ми е трудно да изредя двама-трима посланици, с които не съм се срещал. Никой не ме е търсил и много ми е любопитно кой говори от името на ДАНС и на другите служби, не зная. Много хора се позовават на информация от ДАНС", каза Местан.

ДПС: Не всичко, което се пише в медиите на Пеевски е наша отговорност

По-късно през деня зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев не изключи, че може да има клеветническа кампания срещу изгонения бивш лидер на движението Лютви Местан. Той подчерта, че не може да носи отговорност какво се пише в медиите, защото е въпрос на стил и култура.

"Не всичко, което има по медиите по отношение на квалифициране на тяхно деяние, е отговорност на ДПС", коментира Кърджалиев, като в отговор на въпрос уточни, че това включва и медиите, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Ние от парламентарната група прецизираме всяка своя реплика, всяка своя дума. Когато говорим по тази тема, включително и във всичките ни изяви в медиите през последните дни", каза още той.

Кърджалиев отхвърли твърденията на Местан и последователите му за пропаст между ръководството на движението и електората. "Ходя заедно с колективното тяло по наши структури. Как досега никога не чух някои от нашите представители на структурите да се е почувствал непредставен. Няма такова нещо", каза той.

По думите му, ако ще има нов политически проект на Лютви Местан и отцепилите се с него депутати, те ще трябва да търсят свои сподвижници. "При такива ситуации винаги има такъв риск да вземат от нашия електорат, но това непременно не значи, че ще е под угроза ДПС. Няма такова нещо", заяви Кърджалиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Kiril Kovatchev
    #2

    Местан си реди едни леки приказки и лакардии но не очаквайте да направи някое серизно изказване. В България държава няма и на Местан това му е пределно ясно защото беше част от задкулисието. В България управлява закона Омерта - който не мълчи - ще умре. Местан е твърде гелосан за да направи нещо толкова глупаво или геройско като да разкаже някои истини от кухнята на задкулисието. Затова кой си няма друга работа нека слуша ромона от Местановото преливане от пусто в празно.

  2. Асенов
    #1

    Местан, здрасти! Ти сигурно не си оттука /къде беше?/ и не знаеш, че почетния председател на ДАНС е Пеевски.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.