За Коледа и Нова година ограниченията за заведенията може да паднат

На "карантинните хотели" ще се плаща от бюджета на НЗОК

За Коледа и Нова година ограниченията за заведенията може да паднат

Правителството обмисля да отпаднат ограниченията за заведенията по време на предстоящите празници, за да бъде спазена традицията и в полунощ на Нова година празнуващите да си честят. Това ще стане само при условие, че епидемиологичната обстановка позволява, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

Притесненията на заведенията са, че ще останат празни по празниците, заради ограниченото работно време до 23:30 часа. В Банско например запитвания има, но резервации почти липсват. Една от причините за това е работното време. По този повод върви шега в социалните мрежи, че Нова година ще се посреща в 23:30 часа, а не в полунощ. На тази констатация на водещата Марияна Николова отговаря:"В случай, че има по-добри показатели, ние бихме могли да говорим за преразглеждане на такъв тип час по време на коледните и новогодишните празници."

Вицепремиерът посочва, че се надява и тази година традицията да бъде спазена и в полунощ празнуващите да се поздравят с настъпването на Новата година.  

Ако това се случи, това ще бъде ново отстъпление от страна на кабинета пред ресторантьорския бранш.  Повечето страни в ЕС затвориха барове и ресторанти в опит да спрат разпространението на коронавируса. В България се възприе по-лек режим и се въведе работно време за всички заведения от 6 часа до 23:30 часа. Аргументът на премиера Бойко Борисов бе, че не може насила да се забрани на хората да ходят на ресторант и дискотека.

НЗОК ще плаща на "карантинните хотели"

Относно "карантинните хотели" Марияна Николова посочи, че сътрудничеството между хотелите и болниците вече е практика и на много места в Европа и Азия вече работи.

"Това не са болници. Там могат да се настаняват хора, които се притесняват за здравето си в къщи или са контактни и под карантина, или пък туристи и нямат симптоматика", обясни вицепремиерът.

По думите ѝ настанените в такивма хотели няма да плащат. Техният престой може да бъде поет от Националната зравно-осигурителна каса (НЗОК), според нормативната база у нас, каза Николова.

В момента се правят разчети колко ще струва това, но на държавата това настаняване излиза два пъти по-евтино и здравната система не се претоварва, заяви Николова.

Тя посочи, че са осигурени около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.

Зимен сезон ще има

Ресорният министър е оптимист, че зимен сезон ще има. От миналата седмица Николова прави проверки в зимните курорти, за да провери на място готовността им за предстоящия сезон. Тя беше на посещение в Банско и Боровец, а сега и предстои и в Пампорово.

"Към момента се вижда, че единните правила на Министерството на туризма са въведени. Има поставени информационни табла, храненето е обезпечено, следи се за спазване на противоепидемичните мерки и считам, че ще имаме сезон", каза министърът на туризма.

По думите ѝ са необходими общи усилия с бранша, за да се покаже дисциплина, като е важна и отговорността на гражданите.

За екскурзоводи и планински водачи – 3 млн. лв.

Разработени са три варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи, каза Николова.

Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв.

Парите са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото те са физически лица, а по ОПИК се финансират фирми, обясни Николова.

Няма да допуснем екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, те са важна част от сектор туризъм, допълни ресорният министър. По думите ѝ активно се работи това да стане до края на декември.

За туроператорите - 10 млн. лв.

Освен тях още 10 млн. лв. са осигурени по ОПИК за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти. 840 фирми са подали заявления за подпомагане по европрограмата, като те претендират за 64 млн. лв.

В момента се разглеждат исканията им и всички, които отговарят на критериите, ще получат подпомагане в размер на 10% от оборота си за миналата година, обеща Николова.

Тя повтори, че е важно да се запази заетостта в сектора, като благодарение на мярката 60/40 са запазени над 30 000 работни места.

Рекламата е много важна за развитието на туризма у нас и в момента нашият комуникационен микс е насочен към социалните канали, каза още Марияна Николова. По думите ѝ се търсят иновативни начини за популяризиране на дестинация България, като за бюджета за следващата година са договорени допълнително 5 млн. лв., които да се добавят към настоящия бюджет за маркетинг и реклама.

Споделяне

Още от Бизнес