"За кожата на един еврокомисар" е последната публицистична творба на Станишев

В трета поред статия само около за месец, лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев продължава да атакува новото правителство. Последната му публицистична изява е посветена на ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", който страната ни получи в Европейската комисия. Статията на Сергей Станишев е озаглавена "За кожата на един еврокомисар".

След като през последните дни многократно обяви, че този ресор е "маловажен", сега бившият премиер посочва, че България е останала в далечната периферия от формирането на основните политики на Общността.

Полето на европейската политика е далеч по-сложно и изисква умения, съвсем различни от семплия балкански стил на министър-председателя и неговия екип, пише Станишев.

В Европа гръмките фрази, потупванията по рамото и меренето на широчината на гърба на нашия премиер нямат връзка с реалните интереси и решения, пише в статията си Станишев.

По негово мнение при номинирането и отстояването на ресора управляващите са били непоследователни, залагайки на партийния подход, и не са постигнали диалог с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

По време на управлението на тристранната коалиция БСП, НДСВ и ДПС под ръководството на Станишев ЕС спря по-голямата част от средствата за България поради корупция, конфликт на интереси и измами.

Статията на Станишев може да намерите тук.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?