За "кражба на фирма" наказанието става до 6 г. затвор

Допълнителни документални проверки ще ограничават този вид престъпления

За "кражба на фирма" наказанието става до 6 г. затвор

Повишаване на наказанието за обсебване на фирма от сегашните до две години затвор на от една до шест години лишаване на свобода, предвиждат обсъждани в правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс (НК), обявени от министър Екатерина Захариева в петък пред БНР.

Това е само част от спешните мерки срещу "кражбите на фирми“, които предприема Министерството на правосъдието в резултат на новите случаи за такива документни измами след оповестения още в края на 2014 г. от посланика на Париж Ксавие Лапер дьо Кабан опит за кражба на дружеството на френския производител на вино "Белведере" в помощта на бившата съдийка Румяна Ченалова. Тогава той заяви станалата нарицателна реплика за "гнилите ябълки в съдебната система".

"В момента престъпленията свързани с "кражбите на фирми“ се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави “, каза Захариева.

Следващата седмица в Държавен вестник ще бъдат публикувани изменения в наредбите за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. Поправките регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър. Това ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни правосъдният министър.

Подготвена поправка в Търговския закон предвижда нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми. Екатерина Захариева изрази надежда, че този комплект от мерки не само ще служи за превенция, но и силно ще ограничи този вид престъпления.

Относно готвените промени в Закона за съдебната власт, тя отбеляза, че Министерството на правосъдието ще предложи прокуратурата да дава отчет за работата си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание, а горестоящият прокурор да дава задължителни указания само по отношение на законосъобразността.

Министър Захариева акцентира върху необходимостта да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система. "Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на Министерството на правосъдието” , уточни Захариева.

Тя съобщи още, че Министерството на правосъдието е направило пълен анализ на препоръките в евродоклада, който е бил раздаден на представителите на институциите, включително и на ВСС, присъствали на първото заседание на Съвета по прилагане на

Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

"Помолихме колегите да го допълнят до 12 февруари и ако може всяка институция да даде срок за изпълнение на мерките. Хубаво да има ясен план за действие още на следващото заседание на съвета за съдебна реформа, защото той е създаден именно да координира, както мерките по стратегията, така и препоръките, които имаме от доклада“, коментира Захариева

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?