След като депутатите приеха европейската директива за трансгранично здравно обслужване

За лечение в Европа касата ще плаща само толкова, колкото би й струвало и тук

За лечение в Европа касата ще плаща само толкова, колкото би й струвало и тук

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще възстановява постфактум част от средствата, похарчени за лечение в други страни-членки на Европейския съюз на осигурените пациенти. Това предвиждат нови текстове в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене в петък.

 

С въвеждането им, пациентите, осигуряващи се в България, ще имат правото да получават здравни услуги в друга страна-членка по техен избор, като лечението ще става за тяхна сметка, а после ще кандидатстват за възстановяване от НЗОК. При одобрение касата обаче ще предоставя само суми, които би платила, ако същите услуги са били ползвани у нас. Освен това, регламентът важи само за тези медицински дейности, които държавата поема у нас.

 

Тези промени са част от европейската директива 2011/24 за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, която вече е част и от българското законодателство. В нея са очертани условията, при които пациенти от страните в Европейския съюз ще могат да се лекуват, да получават предписания и да закупуват медикаменти в други държави-членки.

 

Според депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих, промените ще улеснят пациентите и ще дадат по-голяма възможност на хората да се чувстват свободни да решат къде да се лекуват. Той заяви, че не се притеснява, че българите ще ходят в чужбина и заяви, че целта е "чужди пациенти да дойдат да се лекуват при нас".

 

"Министърът на финансите да си направи проучване и ще остане приятно изненадан колко европейци отиват да се лекуват в Индия, например. Има възможност хората да дойдат да се лекуват тук, трябва да направим така, че да няма пречки за това", каза още Мелих.

 

Отделна точка в европейския нормативен акт постановява необходимостта "да се осигури по-голяма степен на правна сигурност" за пациентите, лекарите, болниците и органите за социална сигурност по отношение на възстановяването на разходите за здравно обслужване.

 

Наблегнато е обаче, че правителствата на отделните държави-членки, които ратифицират директивата, запазват "правото свободно да организират системите си на здравеопазване и социална сигурност по такъв начин, че правото на лечение да бъде определено на регионално или местно равнище".

 

130 депутати приеха единодушно в петък промените в Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване. Проектът получи подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС. Герберите дадоха 52 гласа "за", толкова дойдоха и от "Коалиция за България", останалите 26 дойдоха от ДПС, а "Атака" не участваха в гласуването.

 

Сред одобрените от парламента изменения в Закона за здравето бяха текстовете, регламентиращи изискванията, при които козметичните продукти се считат за безопасни. За тях вече ще се прилага Регламент (ЕО)1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 30 ноември 2009 година за козметичните продукти, като при нарушението му са предвидени и санкции.

 

Предвижда се и създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?