За Литвиненко се пише книга и ще се снима филм

За Литвиненко се пише книга и ще се снима филм

Както съобщава в. “Ню Йорк Таймс” вдовицата на убития през ноември в Лондон руски емигрант Александър Литвиненко и неговият близък приятел Александър Голдфарб пишат съвместно книга за живота му. Тя ще излезе през май във филиал на голямото издателство “Саймън & Шустър”.

Не много учудващо за практиката на “Ню Йорк Таймс”, вестникът приема безкритично популярната вече формулировка за «шпионската кариера на Литвиненко», която щяла да бъде разказана в книгата. Самата Марина Литвиненко в интервю за лондонския “Таймс” бе изказала огорчението си от това, че много медии безкритично приемат едни от други клишето «шпионин», докато нейният съпруг никога – нито в Русия, нито пък след бягството си на Запад - не е работил като шпионин. Службата му във ФСБ е била изключително в областта на борбата с организираната престъпност.

Александър Голдфарб е човекът, лично помогнал в конспиративното измъкване на бягащия от ФСБ подполковник Литвиненко през Турция на Запад. С неговото съществено съдействие бяха издадени двете книги на Литвиненко, съдържащи теориите му за предполагаемо участие на ФСБ в терористични атаки в Русия. Заедно с режисьора Андрей Некрасов Голдфарб бе неотлъчно до леглото на мъчително умиращия Литвиненко в лондонската болница.

Източници, близки до семейството на покойния, споделиха, че за неговата вдовица работата над книгата е жизнено важна и без да ѝ дава истинска утеха, ѝ помага да се справи с тежките месеци след жестоката загуба.

Планира се заглавието на книгата да бъде "Смъртта на дисидента Александър Литвиненко и гибелта на руската демокрация". Както научаваме, творческият процес позволява в сюжета да бъдат включени всички актуални развития на воденото от Скотланд Ярд следствено дело.

Последните съобщения в британските медии бяха, че британската полиция вече знае точно кои са убийците на Александър Литвиненко, но се съмнява, че те ще бъдат екстрадирани от Русия. Уточнено бе, че двамата заподозрени са сред хората, на чиито разпити в Москва присъстваха британски криминалисти.

"Вече сме сто процента сигурни, кой именно е дал отровата на Литвиненко», цитират британските медии източник от Скотланд Ярд.

Според други съобщения по бестселъра на Литвиненко "ФСБ взривява Русия", чийто отпечатан в Прибалтика тираж бе иззет от руските власти и се разпространява само чрез интернет, се планира заснемането на игрален филм. Правата вече са закупени от холивудската компания “Браун Ентъртейнмънт Груп”. За ролята на Литвиненко е подбран Дениъл Крейг, чийто необичайно сантиментален, но по-старому непоколебим Джеймс Бонд привлича в момента зрителите в новия филм «Казино Роял».

Други материали от автора може да намерите на блоговете www.de-zorata.de и www.de-zorata.de/blog 

 

Споделяне

Още от