За магистралите ще привличаме частни инвестици

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски каза пред Дарик радио, че за строителството на магистрали е необходимо привличането на частен капитал, а не да се харчат пари от фискалния резерв.

Според него държавата би трябвало да се намеси единствено и само, ако се появят някои критични временни затруднения, и то с механизми, с които концесионерът след това да възстанови ангажиментите спрямо държавата.

Министърът смята, че средства от фискалния резерв трябва да се използват за второкласните и третокласните отсечки, където не е толкова лесно да се осигурят средства за поддръжка.

През миналата година лидерът на ДПС Ахмед Доган многократно настояваше да се отделят 1 млрд.лв. от фискалния резерв за инвестиции в магистрали.

След преговорите с Международния валутен фонд в бюджета бе вклйчена сумата от 500 млн.лв., която обаче ще се отпусне към края на годината, ако се прецени, че не съществува макроикономически риск.

Министър Валентин Церовски е един от най-атакуваните от ДПС. Заместникът му Хасан Хасан го критикува за лошотно усвояване на еврофондовете и дори обеща да напише доклад по въпроса, но той така и не бе оповестен публично.

В зачестилите напоследък спекулации от страна на ДПС за промени в кабинета най-често се споменават имената на Валентин Церовски и министърът на транспорта Николай Василев.

Споделяне

Още от Бизнес