За мен въпросът за българския комисар е приключен

За мен въпросът за българския комисар е приключен

Премиерът Бойко Борисов обяви за приключен въпроса за следващия български еврокомисар, но отказа да го назове, защото, от друга страна, "демократичната процедура" по излъчването му не била приключила.

Борисов говори след завършилия късно в четвъртък в Брюксел извънреден Европейски съвет. Той съобщи, че е представил името на българския комисар пред председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, но ще го обяви, когато има номинация от партията ГЕРБ. От думите му стана ясно, че със сигурност сегашният еврокомисар Меглена Кунева ще се раздели с поста.

"За мен въпросът за българския комисар е приключен. Аз винаги много по-отрано знам кой на какъв пост ще бъде. Винаги обявяваме имената, когато бъдат номинирани от партията, както стана с Йорданка Фандъкова и кандидатурата ѝ за кмет на София. Има демократични процедури, които извървяваме като партия. Затова, когато има номинация, ще я обявя", каза Борисов.

Като основен претендент за поста еврокомисар от месеци се спряга външният министър Румяна Желева, която е бивш евродепутат.

Основният недостатък на Меглена Кунева е, че е знаела със сигурност, че управлението на тройната коалиция е пагубно за България, каза премиерът. Когато сега разкриваме стенограмите на Министерския съвет, в които министрите на НДСВ казват ясно и точно, че с тази политика през зимата България ще бъде оставена на хляб и вода, когато в тези стенограми се вижда, че те буквално са погазвали законите за обществените поръчки, когато безспорно НДСВ купуваше гласове на изборите за евродепутати, защото няма никакво обяснение за спада им на следващите избори за парламент, тя си мълчеше, изтъкна Бойко Борисов.

Той добави, че цени Меглена Кунева като професионалист, но за нея има и други възможности да е полезна на България и щели да ѝ бъдат предложени "варианти".

По този повод Меглена Кунева заяви, че тя като еврокомисар, се е заклела да не се намесва във вътрешните работи на държавата, която я е номинирала. По думите ѝ, комисарят представлява общността, а не страната-членка, от която идва, и функциите ѝ са свързани единствено със защита интересите на ЕС. "Аз съм поела тези задължения и никога не съм ги пристъпила", каза Кунева, цитирана от БНР.

С колегата Бойко Коцев (представителят на България към европейските институции) бяхме заедно в МВР. Сега той е дипломат в Брюксел. Знае, старае се, може, няма нищо лошо да продължи на този пост, каза Борисов.

За какви ресори "сме си направили устата"

На въпрос дали България е повдигнала въпроса за разпределението на ресорите в бъдещата ЕК, Бойко Борисов заяви, че според него "най-реалистичното, което бихме могли да получим, в най-добрия случай, е за разширяването, за междудържавното и междусъседско сътрудничество".

Той самият много би искал страната ни да получи поста на комисар по технологиите и иновациите или по инфраструктурата, транспорта и енергетиката, за което, по думите му, "сме си направили устата". Но за тези постове "пазарлъкът" бил много голям.

По-късно в петък Борисов уточни, че "за България би било най-добре, ако ѝ бъде дадена регионалната политика в Европейската комисия, защото там са една трета от парите на ЕС".

Според него би било много добро и позитивно за България да получи ресора наука, изследвания и иновации, тъй като "ние винаги сме били нация техническа".

Важно е да имаме такова представителство в Европейската комисия, че българският комисар да е във възможност да работи и за България, подчерта той.

Не може банкерите да взимат няколко пъти повече от премиера

Премиерът коментира и приетата от лидерите на Европейския съюз обща стратегия за предстоящата среща на върха на Г-20 за световна финансова реформаи по-специално ограничаването на бонусите за банковите мениджъри. Според Борисов, заплатите трябва да се разпределят според начина, по който са разпределени и отговорностите в държавата.

"Не може банкерите да взимат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг. Заплатите трябва да са публични и ясни и всеки един да знае за колко работи. В противен случай, ако някой не знае за колко работи, считам, че или е корумпиран, или не се интересува от възнаграждението, което му се полага", каза Борисов.

Премиерът е поставил пред европейските лидери въпроса за влизане на страната в еврозоната и "срещнал подкрепа и разбиране", както и въпроса за допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй". "Говорих по темата с колегите преди срещата и мисля, че ще успеем", изтъкна той.

Споделяне

Още от България