За месец 173 етажни собствености са регистрирани за безплатното саниране

За месец 173 етажни собствености са регистрирани за безплатното саниране

Вече 173 сдружения на етажната собственост са регистрирани в Агенцията по вписванията за участие в стартиралата на 2 февруари национална програма за безплатното саниране на панелните блокове, за което държавата ще даде 1 млрд. лв. през тази година и още толкова през 2016 г.

Толкова сгради са успели са се организират от 3 януари досега и да получат БУЛСТАТ на сдружението си, научи Mediapool от Агенцията по вписванията.

Така тези панелки, които са успели да изготвят и останалите изисквани от тях документи, вече могат да подадат своите заявления за финансиране пред общините. Принципът на отпускането на средствата ще е "първи по време – първо по право", което е причината за огромния наплив за регистриране на сдруженията.

От Агенцията по вписванията дори са разкрили допълнителни гишета в своите 26 служби по регистрация в страната, за да не стават опашки и да няма напрежение около изпълнението на програмата за безплатното саниране.

За регистрация в БУЛСТАТ на сдружението на етажната собственост на сграда с минимум 36 апартамента за участие в санирането е нужно да се представят две копия от удостоверението за регистрация на сдружението, издадено от съответната община, две заявления по образец по чл. 10 ал. 1 т. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ и да се плати такса от 10 лв. Тези документи трябва да се подадат лично от представляващия сдружението или от изричен негов пълномощник.

Тази регистрация на Сдружения на собственици е валидна само за участие в "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ и от нея не произтичат никакви други правомощия, припомнят от Агенцията по вписванията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?