Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За мнозинството европейци изменението на климата е най-голямото предизвикателство

0 коментара
За мнозинството европейци изменението на климата е най-голямото предизвикателство

Повече от половината млади хора гледат на изменението на климата като на основно глобално предизвикателство за бъдещето на ЕC. Това се посочва в публикувано днес от Европейския парламент и Европейската комисия съвместно специално проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа, съобщи пресслужбата на ЕП.

Със започването на 2022 г. - обявена за Европейска година на младежта - днешното проучване хвърля светлина върху вижданията на младите европейци относно предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз, наред с ключовата роля, която младите хора играят в Конференцията за бъдещето на Европа.

Днешното проучване на Евробарометър показва, че 91 процента от хората на възраст 15-24 години смятат, че борбата с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве и благосъстояние, докато при хората на възраст 55 или повече години 84 процента са съгласни. Почти всеки втори европеец (49 процента) гледа на изменението на климата като на основното глобално предизвикателство за бъдещето на ЕС, с огромна подкрепа за екологичните цели на Европейския зелен пакт: 88 процента от европейците смятат, че е важно да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в нашата икономика и да се постигне по-голяма енергийна ефективност, а 80 процента са съгласни, че е важно Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и да се насърчава растежът на пазара на превозни средства с нулеви и ниски емисии.

Други бъдещи глобални предизвикателства, изтъкнати от анкетираните, включват здравеопазването (34 процента) и принудителната миграция и разселването (посочени от около 30 процента).

Наличието на сравними стандарти на живот (31 процента) и обща здравна политика (22 процента) са двата най-полезни аспекта за бъдещето на Европа. Европейците също така отдават приоритет на по-голямата солидарност между държавите членки (21 процента) и енергийната независимост (20 процента).

Трите най-често посочени предизвикателства, пред които е изправен самият ЕС, са социалните неравенства (36 процента), безработицата (32 процента), следвани от въпросите, свързани с миграцията (31 процента). Подобно на глобалните предизвикателства, въпросите, свързани с околната среда и изменението на климата, също заемат челно място в списъка на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, според 32 процента от анкетираните.

Европейците считат, че зачитането от страна на ЕС на демокрацията, правата на човека и принципите на правовата държава (27 процента) е основното предимство на ЕС, следвано от неговата икономическа, промишлена и търговска мощ (25 процента).

Мирът (49 процента), свободата на убеждение (47 процента), социалното равенство и солидарността (45 процента), толерантността и отвореността към другите (44 процента) са ценностите, които ЕС най-добре въплъщава - в сравнение с други държави, според анкетираните.

Голяма част от европейците са съгласни, че живеят щастливо в ЕС (81 процента) и тяхната страна (89 процента), както и че са доволни от семейния си живот (89 процента).

Около 43 процента от европейците заявяват, че основната полза от участието на по-младото поколение в Конференцията е поставянето на акцент върху въпроси, които ги интересуват. Други ползи от ключовата им роля в Конференцията са енергията и мотивацията за реформи и промени, които те носят (посочени от 35 процента), както и ангажиментът им да направят бъдещето на Европа по-добре подготвено за предизвикателствата, пред които е изправено съвременното общество (33 процента).

Европейските граждани остават постоянно заинтересовани да допринасят за Конференцията за бъдещето на Европа и да участват в нея. Въпреки че попълването на анкета е предпочитаното средство за това, както посочват повече от половината европейци (59 процента), почти всеки втори европеец (46 процента) би могъл да си представи да участва в срещи в тяхната област. Участието в онлайн консултации (40 процента), представянето на идеи и предложения на европейски и национални политици (39 процента) и участието в европейски културни и спортни прояви, свързани с Конференцията (39 процента), са следващите най-привлекателни форми на ангажимент на гражданите.

Като цяло европейците разглеждат изменението на климата и околната среда (44 процента), здравеопазването (40 процента), както и по-силната икономика, социалната справедливост и работните места (40 процента) като ключови въпроси за Конференцията.

Налице е ясно очакване, че Конференцията следва да доведе до осезаеми резултати. В действителност анкетираните биха били най-насърчени да участват в дейностите на Конференцията, ако са убедени, че тяхното участие ще има реално въздействие (53 процента).

Деветдесет процента от европейците са съгласни, че гласът на гражданите в ЕС следва да се взема предвид в по-голяма степен при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа. 55 процента от европейците посочват, че гласуването на европейските избори е един от най-ефективните начини да се гарантира, че гласовете на гражданите се чуват от вземащите решения на равнището на ЕС.

Проучването, поръчано съвместно от Европейския парламент и Комисията, беше проведено между 16 септември и 17 октомври 2021 г. в 27-те държави членки на ЕС, отбелязва пресслужбата на ЕП. Проучването беше проведено лично и завършено с онлайн интервюта, когато това беше необходимо поради пандемията от коронавирус. Бяха проведени общо около 26 530 интервюта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.