Парламентарен абсурд

За назидание на ГЕРБ управляващите "пуснаха" Портних от НС едва на трето гласуване

За назидание на ГЕРБ управляващите "пуснаха" Портних от НС едва на трето гласуване

Управляващото мнозинство сътвори поредния си абсурд, като първоначално отказа да приеме оставката на народния представител от ГЕРБ Иван Портних, който в неделя бе избран за кмет на Варна и за да заеме поста, трябва да напусне парламента. Подобни решения Народното събрание гласува без дискусии, тъй като става дума за собствено волеизлияние на депутат. В сряда обаче парламентарната практика бе променена, като само 43-ма депутати от присъстващите три парламентарни групи (БСП, ДПС и "Атака") подкрепиха подадената от Портних оставка, други 43-ма се въздържаха, а 9-ма даже гласуваха "против".

За прекратяването на депутатските права на Портних бяха нужни 63 гласа "за”, тъй като кворумът в залата бе 125 депутати.

Един от отказалите да подкрепят оставката бе народният представител от Варненския район Йордан Цонев (ДПС).

"Гласувах против, защото ГЕРБ отсъства от пленарната зала. Щом се върнат, ще подкрепя искането", каза той.

След гласуването се намеси заместник-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов. Той изказа сходни аргументи като тези на Цонев, но призова законодателите да не падат на нивото на ГЕРБ и поиска прегласуване. То обаче отново се оказа неуспешно – 58 "за", 7 "против" и 42-ма въздържали се.

Въпреки това председателят на НС Михаил Миков обяви, че оставката на депутата е приета, което доведе до разногласия със заместника му Христо Бисеров (ДПС). Той "разясни" правилника на парламента – за да се сметнат за одобрени решенията на НС, са нужни гласовете "за" на поне половината от присъстващите.

Миков припомни, че вече е имало такъв прецедент, когато Народното събрание е отказало да освободи депутат (Христофор Дочев), като по-късно се е произнесъл Конституционният съд.

Работата на парламента продължи. 40 минути по-късно председателят на ДПС Лютви Местан предложи отново освобождаването на Портних с мотива, че гласуването трябва да е безспорно.

При третото гласуване 103-ма от присъстващите подкрепиха оставката, 6-ма бяха против, 3-ма се въздържаха.

Преди около 2 месеца подобен казус възникна и в ЦИК. Тогава при конституирането на парламента мнозинството в комисията, което е излъчено от квотата на ГЕРБ, показно отказа да освободи 2-ма избрани за народни представители от левицата, които се отказаха от мандатите си. Тогава БСП твърдяха, че е недопустимо институциите да възпрепятстват изразяването на личната воля на народните представители. В ролята си на управляващи обаче социалистите направиха сходна демонстрация на сила.

Портних коментира поведението на управляващите като "дребнаво".

"Разбирам опитите на ДПС да изнудват ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнем в парламента, но ние имаме категорично решение по този въпрос", заяви той.

"Поведението им е дребнаво и в разрез с Конституцията, която не изисква преценка на Народното събрание при категорично изразена воля”, каза още бившият вече депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?