За неиздадена касова бележка данъчните незабавно ще запечатват обекта

Над 25 хиляди проверки предстоят по морето до края на туристическия сезон

За неиздадена касова бележка данъчните незабавно ще запечатват обекта

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка освен с обичайната глоба ще се санкционира с незабавно запечатване на съответния търговския обект. Това съобщиха в петък от Националната агенция по приходите (НАП), обявявайки началото на вече традиционната си лятна кампания за проверки по черноморското крайбрежие.

В нея от утре ще се включат стотици данъчни инспектори съвместно с МВР и Агенция "Митници".

До края на туристическия сезон предстоят над 25 хиляди проверки с основен акцент върху отчитането на обороти и издаването на касови бележки.

Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването, се посочва в съобщението.

Проверките ще бъдат предварително насочвани към рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. За откриването на такива търговци ще послужи дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходното ведомство.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.

В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват и инспекторите на "Фискален контрол".

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на [email protected].

Споделяне

Още от България