За незаконна сеч вече затвор до 6 години

За незаконна сеч или за извършването на отсичане на дървета с разрешително, но извън указаните места, вече ще се налага наказание до 6 години лишаване от свобода и с глоба от 1000 до 20 хил. лв. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, влизащи в сила от 13 октомври. Според тях голяма част от досегашните административни нарушения по Закона за горите вече се квалифицират като престъпления, съобщиха в петък от Министерството на земеделието и горите.

С промените в чл. 235 от Наказателния кодекс „който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 1000 до 20 000 лева”.

В случаите, когато са унищожени или повредени горски дървета, млади насаждения, горска култура или горски разсадник, наказанието за виновното лице, съгласно чл. 236 от Наказателния кодекс, е лишаване от свобода до 2 години или пробация (поправителен труд и безвъзмезден труд в полза на обществото), както и глоба от 100 до 300 лева. В особено тежки случаи се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?