За Новата година – казарма. Засега по желание

Преминалите служба с бонус – предимство за държавна служба

За Новата година – казарма. Засега по желание

В един от последните си работни дни за годината парламентът реализира един от приоритетите на ВМРО – възможността всеки пълнолетен българин да влезе в казарма. Заради отказа на ГЕРБ да върне задължителната служба, засега ще е по желание. 

Депутатите гласуваха промени в Закона за резерва, с които българите ще могат да преминат през военна подготовка и да станат част от резерва. 

Tя ще се покрива от бюджета на военното министерство. 

Преминалите през тази служба (до шест месеца) ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност.

Този бонус обаче ще важи само при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.

За всяка година на разположение за активна служба резервистът ще получава и възнаграждение в размер на една месечна заплата за съответната длъжност. Така, ако бъдете зачислени като редник, ще взимате грубо около 1000 лева. 

От БСП се усъмниха, че ще има достатъчно желаещи да служат за тези пари, а и работодателите няма да са много навити да си пускат служителите. 

Според депутатът от ВМРО Милен Михов за миналата година постъпилите на кадрова служба надхвърля броя на напусналите въоръжените сили.

Освен това, посочи той, през 2020 г. в течащи конкурси броят на кандидатстващите за кадрова военна служба многократно е надхвърлил броя на обявените позиции в някои видове въоръжени сили и е бил едно към над десет души.

Доброволната военна служба е възможност за кадрова военна служба или попълване на резерв, каза депутатът.

Към момента около 5000 длъжности за военни стоят свободни. Това се дължи основно на по-ниското заплащане, но и на специфичните особености на някои длъжности, липсата на ясни кариерни правила и други проблеми на военната професия. 

Депутатите регламентираха и военно обучение в часа на класния. 

Връщането на казармата, както и  концепцията за интеграция на ромите, са основни приоритети за партията на военния министър Красимир Каракачанов.

Първоначално ВМРО обеща да върне наборната казарма, но ГЕРБ не се съгласи и затова Каракачанов премина към варианта с доброволната служба.

По-рано Каракачанов мотивира необходимостта ѝ с това, че сегашните младежи от 18 до 30 години биха били "пушечно месо", ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.

Към т.нар. доброволна казарма обаче има много критики.

МО трудно ще се справи и с организацията на един подобен прием на доброволци. 

Проблеми ще има и с осигуряването на качествено обучение заради скъпите муниции, липсата на съвременно оборудване и липсата на достатъчно подготвени кадри.

Показателни са последните години на наборната служба, която бе отменена през 2008 година.

Тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба, а "късметлиите" да се доредят до нея не получаваха качествена военна подготовка и прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Най-сериозен обаче е въпросът дали има смисъл държавата да инвестира средства за подготовката на хора, които след половин година ще са извън армията, вместо да бъдат насочени към професионалната армия, на която разчитаме да гарантира суверенитета и независимостта на България. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?