Политологът Антоний Гълъбов:

За някои политици партиите са като финансовите пирамиди – ако се включиш по-рано, има шанс да си върнеш парите

Антоний Гълъбов, Сн. БГНЕС

В политическото пространство има нови проекти, но те не подават ръка към хората, които досега са били непредставени, а се борят за преразпределение на подадените на последните избори гласове, коментира политологът Антоний Гълъбов в понеделник пред БНР.

"Наистина имаме серия от нови политически проекти. Аз продължавам да ги броя. Те са някъде около 6-7 през последните няколко седмици, които са заявили намерение за влизане в политиката или вече са се регистрирали като политически организации. Това раздвижване, за мое съжаление, продължава да е генерирано от политическия елит. Това са, преди всичко, политически фигури, които чрез прекачване в движение от една организация към друга се опитват да се позиционират по-успешно. За част от българските политици политическите партии изглеждат като финансовите пирамиди в началото на 90-те години на миналия век – ако си се включил по-рано в тях, имаш шанс да си върнеш парите. Всъщност новите политически партии не говорят за нови идеи. Има разпознаваеми лица, които разчитат на това, че, създавайки нова среда, ще успеят да останат в политиката. Битката е за преразпределение на гласовете, подадени на предишните избори за други партии. Това не е протягане на ръка към онези, които до момента са извън политическия процес", каза Антоний Гълъбов.

Той прогнозира, че в началото на 2013 г. страната ще бъде залята от вълна от социален популизъм.

Твърдя, че най-радикалният популизъм ще бъде социален и национален. Най- радикалният социален популизъм ще възникне в първите месеци на следващата година, а националпопулизмът вече е добре активиран.

Помолен да коментира  изказването на премиера Бойко Борисов, че лидерите на тройната коалиция са "безхаберници" и "мутри" в политиката, политологът отбеляза, че паметта на българските граждани системно бива разпилявана и управлението на тройната коалиция вече изглежда много далечно. Всеки опит да се говори за него изглежда все по неубедителен и може би това е част от усилието на министър-председателя отново да насочи общественото внимание към това управление. Това е и някакво усилие да се върнат нещата в една изходна точка. За съжаление ГЕРБ изпусна възможността в началото на управлението си да поддържа жив интереса и критичното отношение към предишното управление. Сега вече това е късно и изисква допълнителни усилия, включително и изпускане на нервите, коментира Антоний Гълъбов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?