За няколко часа – още три дръзки обира

За няколко часа – още три дръзки обира

Само за няколко часа в понеделник полицията се сблъска с още няколко дръзки престъпления. Освен грабежът на магистрала "Тракия", при който бе убит един от бандитите, неизвестни лица задигнаха 2 милиона лева от магазин от веригата "Фантастико", а други обраха търговски комплекс. Трети пък нападнаха банков клон в село Свети Влас на морето.

От търговската верига за хранителни стоки "Фантастико" са задигнати два милиона лева Това са били парите от оборота за събота и неделя на 25-те магазина от веригата в столицата. Сумата е била съхранявана в каса в един от магазините в Студентския град.

Извършителите влезли през нощта в офисите, които се намират в задната част на магазина, срязали металните врати с флекс и необезпокоявани откраднали парите. Охраната на обекта разбрала за обира около час след него.

Според шефа на Софийската полиция Валери Йорданов тази кражба е сходна с други подобни случаи, но и те не са разкрити до този момент. В столицата действали, по думите му, поне десет такива групи, специализирани в обири.

Необяснимо е защо такива големи суми се съхраняват в магазините, възмути се Йорданов и определи това като несериозно отношение от страна на фирмите. За несериозно и немарливо отношение се изказа и вътрешният министър Цветанов.

"Всяка година предупреждаваме преди празниците, тъй като при празничните пазарувания постъпват по-големи средства в магазините, но отношението от страна на търговските обекти остава несериозно", добави Йорданов. .

Не се изпълняват и изискванията за инструктаж на охранителите на такъв род обекти, посочи Йорданов. По думите му не отговарят на истината информациите, че крадците били заснети от охранителни видеокамери, монтирани в обрания магазин "Фантастико".

При друг грабеж, този път посред бял ден, двама маскирани са прибрали 53 000 лева от магазин в "Силвърцентър" в ж.к. "Люлин".

Малко преди 10.30 часа мъжете нахлули в магазина и заплашили продавачката, след което взели парите от оборота и избягали. В магазина се продавали мобилни телефони и ваучери.

По-късно пред деня в понеделник МВР съобщи, че неизвестни са обрали кметството в черноморското селище Свети Влас и офис на клон на Централна корпоративна банка, намиращ се в същата сграда.

За да проникнат в банковия офис, крадците разбили входна врата на кметството, като преди това са блокирани всички алармени системи и камери за видеонаблюдение.

От банковия офис е отнета метална каса с 41 671 лева, 2 110 евро, 541 американски долара и 160 британски лири.

От намиращите се на втория и на третия етаж в сградата на кметството помещения са откраднати още пари. В стаята на "ГРАО" е разбита метална каса, от която са откраднати 500 лева. От други два кабинета, ползвани от служители на "Местни данъци и такси" и отдел "Счетоводство", са откраднати 3 000 лева и 500 евро.

Само преди пет дни неизвестни ограбиха денонощен трезор в столицата, от който задигнаха пари и ценности за милиони.

Споделяне

Още от България