За обективната журналистика, разкритите убийства и обидата към ББС

За обективната журналистика, разкритите убийства и обидата към ББС

Директорът на полицията главен комисар Валентин Петров не се сърди на журналистите от ББС, които направиха репортаж във Варна за подготовката на трафик на дете за осиновяване, защото не бил на поста си да се сърди. Това каза той пред БНР в петък, ден след като МВР обяви, че журналистите от ББС, направили разследването, са “престъпници” и публикува техни лични данни на сайта си.

Според ръководството на МВР, излъченият от ББС репортаж, в който мъж преговаря за нелегална продажба на бебе за 60 хил. евро, е тенденциозен.

ББС не са обективни, каза Валентин Петров. “Въпросът е дали разследващата журналистика е искала да подпомогне полицията да свърши своята работа или е търсила сензацията. И аз по-скоро бих рекъл – и злепоставянето на страната”, каза директорът на полицията.

“Такъв трафик не може да се осъществява само от български граждани, само те да са хората, които вършат престъпната дейност”, продължи комисар Петров. “Безспорно е, че трафикът на деца, осиновяването на деца било в Англия, било в която и да е друга европейска страна, пък и раждането на тези деца там и осиновяването им от семейства в тези страни не може да става без адвокати, лекари, хора от тяхната администрация”, каза още той.

“Когато някоя медия, било ББС или наша медия представя даден случай, би трябвало да го представя обективно и да каже: “Да, българските граждани извършват такъв обем от престъпната дейност, но те са подпомагани в престъпната дейност от английски, италиански или гръцки граждани, като гръцки са адвокатите, гръцки са лекарите, които са израждали бебето, гръцки са хората, които работят в администрацията и са дали възможност детето да бъде записано като родено родители гръцки граждани”, продължи Валентин Петров.

“Тенденцията да бъдат представени българите като престъпници, а техните граждани като жертва, просто не отговаря на истината”, заяви още комисарят и допълни: “Нашите граждани са жертва на едно такова престъпление. Има, разбира се, посредници, които не извършват маловажно престъпление, но българите да бъдат представени като вампирите и убийците в Европа, някак не е съвсем коректно”.

По повод на изявлението му преди близо месец, че простреляният бизнесмен Манол Велев имал контакти с “оперативно интересни лица”, той отклони конкретен отговор с думите, че “има неща, които по време на разследването не могат и не бива да бъдат изнасяни в публичното пространство, защото в голяма степен могат да попречат на обективното и пълно разследване в даден случай”. Същото каза и за убийството на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков преди два месеца, където пак имало “разбира се, и оперативно интересни лица”.

“За съжаление тези хора имат много странни контакти и много странни интереси и в един момент, тогава, когато се случи такова нещо, тези контакти при нашата работа лъсват. Те не са, бих казал, най-хигиенични”, заяви Валентин Петров.  

Според главния комисар знаковите убийства не са от толкова голямо обществено значение, колкото медиите ги изкарват. “Може би те са обществено значим въпрос, според вас, но според мен такива са и престъпленията като грабеж срещу банкера Кръстев, кражбата на автомобила на някое лице, кражбата на парите на някоя наша баба от селото. Дребната престъпност е престъпността, която тормози българското население”

Разкриваемостта е 82% за извършени 183 убийства през последната година, информира главният комисар. “Интензитетът на престъпност по този вид престъпления е 2.2 убийства на 100 хиляди жители. Средният интензитет за европейските страни е 2.7, което означава, че вероятността да бъдеш потърпевш от убийство в европейските страни е по-висока от тази България”, успокои той гражданството.

Валентин Петров обяви термина “поръчково убийство” като непочтен. “За поръчково убийство ние можем да говорим само тогава, когато престъплението е разкрито и са събрани достатъчно доказателства за това, че има съответен извършител и съответен поръчител”, поясни директорът на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?