За обществото съдебната система продължава да е най-корумпирана

За обществото съдебната система продължава да е най-корумпирана

Съдебната системата е смятана за най-корумпираната власт в България, докато най-много подкупи се дават на полицаите. Това показва изследването на влиятелната международна неправителствена организация "Трансперанси интернешънъл", представлявана от българския си офис Асоциация "Прозрачност без граници".

Общо 18% от българите са дали подкуп през изминалата година, показва националното представително социологическо проучване, извършено от ББСС Галъп Интернешънъл.

Според данните полицията е 4 пъти по-корумпирана от средното за ЕС, а магистратите са 3 пъти по-корумпирани. Въпреки това гражданите смятат за трета поредна година, че съдебната система е най-податлива на нерегламентирани отношение с индекс 4.3 (индекс 0 – липса на корупция, 5 – напълно корумпирана).

Челната тройка на най-засегнатите от корупцията институции в държавата допълват политическите партии (4.1) и парламентът (3.9). Това е обичайното подреждане за последните три години в България. Въпреки признанието, че ѝ се дават най-много подкупи, полицията е поставена на пето място с индекс 3.8.

Общо 15.4% от хората, които са си признали, че са дали подкуп, заявяват, че са го дали на полицай. Други 10.7% заявяват, че са дали подкуп на митнически служител, а 10.4% - на представител на съдебната система.

Данните за България показват и други разминавания в оценките. Общо 60% от хората смятат, че корупцията в страната много или малко продължава да се увеличава. В същото време оценките на хората дали усилията на правителството на ГЕРБ са ефективни са напълно противоположни – точно 44% смятат, че са ефективни, също толкова смятат обратното.

Класацията в световен мащаб, а и само за страните от ЕС, показва, че за най-корумпирани се смятат политическите партии, следвани от публичната администрация и парламента.

"България е една от малко държави в света, в които гражданите посочват именно съдебната система като най-корумпираната власт", коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова.

Положителна тенденция в изследването е, че с 20% са повече хората (общо 71.3%), които изразяват готовност да подадат сигнал за корупция през 2010 година. В ЕС средният процент е 88%. Българите са отчетливо по-слабо ангажирани от "средния европеец" в борбата с корупцията.

Общо 44% от тях смятат, че има смисъл от включването в граждански инициативи с тази цел, докато в ЕС средното ниво е 79%.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?