За опасност от локални наводения предупреди екоминистерството

Градушка като яйце унищожи овошки в Омуртаг, наводнения в Шумен и Габрово

Наводнени улици от проливния дъжд в Търговище. Сн. БГНЕС

Министерството на околната среда и водите предупреди за локални наводнения в следващите два дни заради очакваните обилни валежи в цяла България.

В 17 области е обявен код оранжев, като се очаква на места да паднат между 30-60 л /кв. м., а на места и до 100 л/кв. м.

Очаква се повишение на нивата на реките в цялата страна, като по-съществени ще има по поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра. Заради интензивните валежи са възможни локални наводнения. Водното количество в долното течение на Искър ще достигне червения (висок) праг на предупреждение в събота, прогнозират от МОСВ.

Министерството е уведомило компетентните институции за предприемане на необходимите действия за безпроблемно отвеждане на високите води и осигуряване на проводимостта на речните легла.

От Националния институт по метрология и хидрология към БАН предупреждават, че метеорологичната обстановка в страната ще се усложни в събота заради бавно подвижен средиземноморски циклон.

Времето ще е хладно за края на май

През следващото денонощие времето ще бъде твърде хладно за края на май. Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява, като в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да спират, а към края на деня и облачността да намалява. Максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса, в София – около 17 градуса.

По Черноморието ще се задържи облачно и все още ще превалява. Вятърът ще е умерен от запад. Максимални температури ще са около 20 градуса. Вълнението ще е слабо 2-3 бала, а температурата на морската вода вече е 20-22 градуса.

Времето по планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Все още ще превалява, а вятърът по билата ще е силен от северозапад. Не се препоръчват излети в планината.

В неделя и понеделник ще има и слънчеви часове, но главно около и след обяд отново ще се развива купеста облачност и на места ще превали дъжд. Ще духа слаб западен вятър. Температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще са между 19 и 24 градуса

Градушка унищожи овошки в Омуртаг

В четвъртък вечерта градушка, колкото яйце, унищожи почти напълно земеделски култури в десетина села на община Омуртаг. Над 2000 декара овощни насаждения са пострадали.

Най-големите поражения са в района на селата Обител и Плъстина, където е унищожена цялата реколта. В село Плъстина има и наводнени къщи. Пострадали са още селата Церовище, Веселец, Петрино, Българаново и Могилец, каза Юсеин Бейтулов, директор на областната дирекция "Земеделие".

В Шумен има наводнени сгради и помещения. Продължават денонощните наблюдения на всички общински язовири, нивата на реките и деретата.

Дъждът в Габрово, който започна в четвъртък в 16:30 часа, продължава да вали с временни прекъсвания. Обстановката остава усложнена. Количеството на валежите, паднали през изтеклата нощ, е 60 л/кв. м, като интензитетът на валежа в различно време е достигал 320 л/кв.м, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Заради значителни валежи, гръмотевични бури и градушки, от община Габрово предупреждават, че излетите в планинските райони са нежелателни и опасни. Очаква се застудяване и преваляване на сняг по високите върхове.

Споделяне

Още от България