За опасност от строежи и сеч на Витоша алармират екозащитници

Директорът на парка твърди, че няма да има нови хотели и хижи

За опасност от строежи и сеч на Витоша алармират екозащитници

Новият проект за десетгодишен план за управление на Природен парк "Витоша" отваря вратата за застрояване, сеч и лов, което обезсмисля съществуването му като най-стария природен парк на Балканския полуостров. Това заявиха от екокоалицията "За да остане природа в България" при обсъждането на проекта, изработен с европари от фирмата "Пролес Инженеринг". Тя също така изготви силно оспорвания план за управление на парк "Пирин".

Директорът на природен парк "Витоша" Снежана Петрова и представители на изпълнителя на плана обаче твърдят, че няма да се разрешава строеж на нови хотели и хижи в планината, а само санирането и обновяването на вече съществуващите и то след одобрение на проектите им.

Според "За да остане природа в България" обаче проектопланът премахва съществуващите режими за защита на планината и увеличава зоните за застрояване със сгради и съоръжения над 13 пъти - от 300 на над 4000 хектара.

"Проектопланът обособява почти цялата северна част на Витоша като зони, в които основната цел не е природозащита, а урбанизиране и изграждане на спортни съоръжения", посочиха от екоорганизацията.

Според нея не се решава нито един от проблемите на парка с липсата на адекватен достъп до планината, съвместяването на различните видове туризъм, замърсяването на водите, масовите сеч, увреждането на туристическата инфраструктура. "Вместо това се прехвърля отговорността за разрешаването на тези проблеми в бъдещето чрез последващи планове, които да се разработват на парче", посочват природозащитниците.

Те смятат, че основната цел на документа е да създаде условия за прокарването с последващ устройствен план на нови ски зони в парка, каквото желание има фирмата "Витоша ски", собственик на сегашните ски лифтове и писти на Витоша. Всъщност устройството и отговорността за управлението на парка се прехвърлят от Министерския съвет на Столичния общински съвет, пише в становището на организацията.

Изграждането на нов ски курорт е заложено чрез обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения с над 4000 хектара площ, докато съществуващото застрояване е 70 хектара, посочват от "За да остане природа в България.

Освен това приоритетно на парковата дирекция се възлага изработването на специализиран застроителен план, какъвто през 2008 г. беше лансиран за новата ски зона над х. Алеко и беше отхвърлен от екоминистерството, допълват екозащитниците.

Според тях проектопланът премахва всички досегашни забрани за промяна на предназначението на горите и пасищата, както и забраните за ново строителство с изключение на вили, хотели и промишлени предприятия. Така обаче се отваря вратата за всякакви видове строежи, включително ски лифтове, ски писти, резервоари за изкуствен сняг, нови пътища, паркинги и много други.

Коалицията иска планът да бъде преработен преди внасянето му за одобрение във Висшия експертен екологичен съвет и след това в Министерския съвет.

Според екипа, подготвил актуализизацията на плана за управление на парка, строителството на големи обекти е забранено, дори ще бъдат разрушени сградите, които са в лошо състояние и не могат да се използват.

"Имаме категорична забрана за строителство и относно това, че се казваше, че ще се правят молове, това са смешни неща", заяви директорът на парка. По думите ѝ в защитената територия намя да се водят възобновителни сеч, а само огледни и санитарни. "Дадена е норма на колко метра от туристическите пътеки, ако се налага да се сече", заяви Снежана Петрова, цитирана от БНР.

Строежи ще се допускат само на целите за управление на парка, заяви ландшафният архитект Димитринка Берберова, ръководител на екипа, който подготвя актуализирания план за управление на Витоша.

Споделяне

Още по темата

Още от България