За "оплождането на жабките" и едно "проектче" в Пазарджик

Или по каква "процедурка" и "договорче" един свръхекспресен строеж спира да е такъв

За "оплождането на жабките" и едно "проектче" в Пазарджик

"Сексът на жабките е по-важен от моста". Цветистата реплика излиза от устата на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който беше и председател на Националното сдружение на общините в България. Тя е част от разговор между него и журналист на местния вестник "Виделина", в който се включва и секретарят на общината Румен Кожухаров.

Дискусията се заформя на месечна пресконференция на кмета и е по повод един от проектите на общината, който Попов нарича "проектчето". Става въпрос за изграждането на пешеходно съоръжение над река Марица, което стига до парка остров "Свобода". Поръчката е обявена през 2018 г. Договор с местната власт печели пазарджишката фирма "Еко-Хидро 90".

До отварянето на ценови оферти освен нея стига и варненският консорциум "Пазарджик 2018". Въпреки че варненското обединение предлага с 95 000 лева по-ниска цена (с ДДС) от конкурента си, губи поръчката. "Еко-Хидро 90" печели с цена от 1.319 млн. лева с ДДС заради изключително краткия срок, в който предлага да изпълни работата - 40 календарни дни и 2 дни за изготвяне на проект. Другите участници в поръчката предлагат поне 2 седмици за проектиране и около 200 дни за изпълнение.


Визуализация на бъдещия мост, публикувана в профила на Тодор Попов във Фейсбук.

В крайна сметка след обжалване на избора на изпълнител, поръчката е пусната от съда и се подписва договор с "Еко-Хидро 90". Към момента обаче работата е спряна. Според Тодор Попов това е направено с решение на екоинспекцията в Пазарджик, "защото сега жабките ще се оплождат". Понеже от разговора с ръководството на общината излиза, че спирането не е по вина на изпълнителя, срокът за завършването на ремонта спира да тече. Иначе по договор неспазването на срока за изпълнение се наказва с неустойки от 0.5% за всеки ден закъснение, но максимум 5 на сто от стойността на договора. В случая максималната санкция може да е близо 66 000 лева (от цената с ДДС) и не зависи от това с колко ще се забави изпълнението на поръчката.Тодор Попов, снимката е архивна.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик обаче отричат пред "Виделина" да са издавали каквото и да е предписание за проекта и допълват, че жабите по Марица не са защитени от закона.

Тодор Попов пък обяснява експресния строеж, който очевидно ще се проточи, но без особени санкции с "процедурката" по Закона за обществените поръчки и подписаното "договорче" между него и изпълнителя.

Публикуваме пълният текст на разговора между кмета Тодор Попов и журналиста Валентин Николов по темата:

"Виделина", Валентин Ненков: Понеже стана дума за моста, на който "Еко Хидро - 90" спечели изграждането му с оферта, че ще го направи за един месец, както и че ще изготви технически проект за два дни? Мисълта ми е този един месец от кога започва да тече, изтекъл ли е вече и ако мостът не бъде построен в договорения един месец, а за нормалния срок от 4 – 5 месеца, каква ще бъде максималната санкция за "Еко Хидро - 90"? И дали тази санкция ще надхвърли близо 100-те хил. лв., с които е по-висока офертата на фирмата на Делчев (Георги Делчев - управител и съсобственик на фирмата - бел.ред.) от тази на нейния конкурент? )

Тодор Попов: Проектчето с решение на РИОСВ се спря за 3 месеца, защото сега жабките ще се оплождат (смях и шум в залата). И аз реагирах така по същия начин, когато ме уведомиха, но се оказа че сексът на жабките е по-важен от моста.

"Виделина": Това обаче не променя срока на изграждането на моста, с който единствено е спечелена поръчката пред останалите участвали в конкурса.

Тодор Попов: То се спира, иначе срокът си е, да, остава си същият.

"Виделина": Вторият ми въпрос беше каква санкция е предвидена в договора, в случай че единият месец бъде просрочен?

Тодор Попов: Можеш да се информираш какви са санкциите от сайта на общината

"Виделина": Аз доколкото пресметнах, максималната санкция е около 35 000 лв., а разликата в офертите между "Еко Хидро - 90" и следващия участник е около 80 000 лв., т.е "Еко Хидро - 90" при всички случаи ще работи значително по-скъпо от офертата на другия кандидат. Дори да не изпълни клаузата, благодарение на която е спечелило обществената поръчка.

Румен Кожухаров, секретар на общината: Двете цени нямат нищо общо. Тя е регламенитрана по договор, тя няма отношение към…

"Виделина": Как да нямат нищо общо? Слагате в изискванията за изпълнение на обществената поръчка: срок за изпълнение на мост, който е дълъг 108 метра и широк 6 метра. Според специалисти този мост не може да бъде изграден за по-малко от 6 месеца. "Еко Хидро - 90" обаче записва в офертата си, че ще го направи за един месец, като преди това подготви техническия проект за два дни и печели поръчката.

Тодор Попов: Г-н Ненков, ами защо не участвахте със срок 20 дена?

"Виделина": Защото не обичам да лъжа.

Тодор Попов: Какво да направим? Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш.

Румен Кожухаров: Г-н Ненков, няма вариант, в който да бъде коментирано това, което изпълнителят предлага. В Закона за обществените поръчки няма въобще никаква опция…

"Виделина": Но нали вие сте комисия, която избира изпълнителя и именно вие сте тези, които трябва да прецените доколко е изпълнимо предлаганото от участниците.

Тодор Попов: Информирай се повече, г-н Ненков, тук не сме училище да се учим. Има си процедура, качена ти е процедурката, ти си талантлив, ровиш се, гледаш и смяташ.

"Виделина": Но това е нецелесъобразно и в ущърб на общината.

Тодор Попов: Ама то това си е твоя работа. Какво му е на нецелесъобразното? Има си участници, всеки си е дал офертата, има си комисия, която е избрала този, който е с най-добра оферта.

"Виделина": Дали по този начин ще изберете изпълнител, който е казал, че ще ремонтира апартамента ви за три дни, но е дал значително по-висока цена, след като сами съзнавате, че срокът е нереален.

Румен Кожухаров: Процедурата беше обжалвана, мина през ВАС, решението на ВАС потвърди решението на комисията и решението на кмета.

"Виделина": Това не е оправдание… Съдът се е произнесъл по законосъобразност, не по целесъобразност.

Тодор Попов: Е, какво не е оправдание. Минало е през съд, какво да направим сега ние. Много ме кефиш с твоето черногледство.

"Виделина": Все си мисля, че това, което сега се струва смешно за доста хора тук, утре няма да им е смешно.

Тодор Попов: Мислиш ли? Твоите комични разсъждения ще останат смешни завинаги. Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко. Градът ни се развива успешно, на фона на всички наши градове, с които ние можем да се съизмеряваме. Всичко се развива така, както трябва. Поне тук при нас. За другите неща да си носи отговорност този, който управлява системите. В живота е така.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?