За оправяне щетите от наводненията в Хасковско трябват 75-80 млн. лв

За оправяне щетите от наводненията в Хасковско трябват 75-80 млн. лв

Необходимите средства за възстановяване на щетите от наводненията в Хасковска област от преди две седмици няма да бъдат по-малко от 75-80 млн. лв., изчисли министърът по управлението на евросредствата Томислав Дончев пред журналисти в понеделник. Той се срещна в Хасково с представители на всички общини в региона, за да се изясни каква инфраструктура е била засегната от бедствията, колко ще струва възстановяването ѝ и каква е готовността на общините с проекти за финансиране на пострадалите обекти.

В същото време Дончев предупреди, че европейски пари за премахване на последиците от бедствието страната ни няма до получи бързо и лесно.

Европейските пари не са "бързи пари" - там е необходимо да се минат сложни процедури, които няма как да бъдат спестени или да бъдат изпуснати. По тази причина е изключително трудно да мобилизираме средства от оперативните програми, от програмата за развитие на селските райони - за непосредствена помощ на хората в пострадалите райони, коментира Дончев.

Предвиждаме огромна част от разходите, които трябва да бъдат мобилизирани за възстановяването на щетите, да бъдат за сметка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), посочи Дончев.

Дни след скъсването на язовирната стена над харманлийското село Бисер, което отне живота на 10 души, стана ясно, че по ПРСР има заложени 102 млн. лв. за предотвратяване на природни бедствия, но за тях не са обявявани процедури за набиране на проекти. За да може обаче общините да се възползват от евросредствата е необходимо е да се адаптират съществуващи текстове на програмата и процедурите към извънредната ситуация в момента, каза министърът в Хасково.

Определени участъци и отделен брой съоръжения ще бъдат финансирани от други източници, като оперативната програма "Околна среда", добави министър Дончев. Той отбеляза, че общините биха могли да получат техническа помощ за подготовката на проектите им.

Междувременно общините подадоха информация за нови 25 потенциално опасни язовира, които да бъдат проверени от експертите на "Язовири и Каскади", които поеха контрола върху техническото състояние на изкуствените водоеми в страната. Първоначално бяха заявени 600 вероятно опасни язовира, от които в момента са проверени около 200 водоема. От тях за 14 съоръжения е установено, че са със сериозни проблеми и ще им се направят корекции.

Експертните екипи са направили предписания за подобряване на безопасността на прегледаните язовири. Предписанията включват премахване на оградни мрежи от преливниците и почистването им от растителност, демонтиране на допълнително поставени преградни елементи, отстраняване на садки, поставени в непосредствена близост до преливниците, ремонтиране и отпушване на основни изпускатели, бетониране на пукнатини, намаляване на водни обеми и други.

От МВР съобщиха, че в момента няма опасност от преливане на язовирите.

Положението със замръзването на река Дунав е сериозен. Ледовият запор по река Дунав, който започва от Силистра, е стигнал до Дунав мост, съобщи директорът на "Морска администрация" в Русе капитан Георги Иванов.

Малък запор се е появил и над Русе и пречи на ледовете да слизат по-надолу и в района на реката край областния град има само отделни ледени парчета, обясни Иванов. По думите му ако малкият леден запор тръгне изведнъж, може да причини сериозни щети на над 20 плавателни съда, които се намират към момента в открития Дунав край Пристанище Русе. Поражения ще има и по понтоните.

Затова и беше решено част от корабите да бъдат преместени на по-сигурно място,на други при нужда кораби на БРП ще се притичат на помощ, а "Морска администрация" - Русе ще наблюдава денонощно движението на леда. При струпване на ледени блокове в района на

Дунав мост и около основите му ще бъдат информирани "Гранична полиция" и областният управител за спиране на движението на превозни средства през граничния мост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?