За Орешарски важното е, че изживяваните кризи не са ни убили

Снимка: БГНЕС

"През последните 20 години бяхме свидетели на сриването на двата вида икономика - на централизираната от съветски тип и тази от уолстрийтски тип. Това е точно времето между рухването на Берлинската стена и на "Леман брадърс". България е страна, която изживява и двете кризи", заяви премиерът Пламен Орешарски в четвъртък при откриването на Балканския икономически форум, организиран от сп. "Икономист".

Участието му в срещата отново бе предшествано от освиркване от малцина събрали се пред хотел "Шератон" протестиращи, но този път не се наложи Орешарски да ползва задния вход, за да се включи във форума.

Той припомни пред участниците, че през последните години "често сме се шегували, че не ни е страх от криза, защото борим втората, докато още сме в първата". "Ако префразирам един известен постулат, важното е, че кризите не ни убиха. Но дано са ни направили по-силни," добави министър-председателят.

Премиерът заяви още, че днес българската икономика все още носи белезите на петгодишната рецесия, макар в сравнителен аспект страната ни да има лидерски позиции в региона по повечето показатели за оценка на макроикономическото и финансово състояние. Според него страната ни ще успее, "ако засилим готовността ни да се променяме".

Орешарски допълни, че с новия бюджет е решено да се осъществят дълго отлаганите реформи в здравеопазването, образованието и административните услуги. По думите му стремежът на правителството е да привлече повече външни инвеститори и да активизира вътрешните, така че вложенията да се върнат на нивата от преди последната криза. Други мерки са свързани със засилването на контрола върху монополните формирования, изрядност при плащанията на държавата към бизнеса.

Премиерът подчерта, че България е с най-висок кредитен рейтинг сред балканските страни, по оценките и на трите рейтингови агенции, капитализацията на банковата система е над средната в ЕС, а данъчната система е останала непроменена от времето преди кризата.

"Страни, не само от Южна Европа, но и други европейски страни, които нямаха добри монетарни фискални показатели, бяха първи в общественото недоволство, в масови стачки. Не мисля, че има чак толкова пряка релация между фискалната стабилност и масовите недоволства. Мисля, че масовите недоволства са резултат на лоши политики. Последните 5 години в почти всички европейски страни имаше по-интензивни или по-слаби протести срещу фискални рестрикции. Ние станахме първата страна, в която беше организиран протест срещу фискално разхлабване", каза Орешарски пред участниците във форума, вероятно имайки предвид протестите срещу собственото му правителство, включително по повод актуализацията на тазгодишния бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес