За осми път ще бъде връчена наградата за млад живописец на името на Едмонд Демирджиян


Фондация "Едмонд Демирджиян“ връчва за осми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството. Носителка за 2017 г. е Трендафила Трендафилова, която се представя с изложбата "Très“.

Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва всяка година. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия "Ракурси” и 1000 лева.

Досегашните носители на наградата са: Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева, Радослав Нинов.

Журито в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Румяна Йонева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов следи целогодишно изявите на младите художници. Изборът е мотивиран от високото качество на произведенията и съвременния визуален език, както и от перспективите за бъдещо развитие на авторите.

Изложбата на Трендафила Трендафилова ще бъде открита на 19 септември, вторник, в 18.30 часа в галерия "Ракурси“ в София на ул. Хан Крум 4А. Заглавието ѝ произхожда както от френската дума за “много”, така и от начина, по който приятелите се обръщат към художничката.

В картините са пресъздадени лични житейски случки, предизвикали силни емоции на радост или тъга.

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник, живял и работил в България и САЩ. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. От 1978 участва активно в художествения живот у нас и в чужбина.

Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за "изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация "Полък-Краснер”.

През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата "Непоказвано от Едмонд“, галерия на ул. "Шипка” 6, София.

Трендафила Трендафилова е родена на 16 ноември 1989 г. във Варна. Живее и работи в София. За кратко изучава архитектура, но бързо се насочва към живописта. През 2009-2013 г. завършва Национална художествена академия. Занимава се и с дигитално-експериментална музика и с поезия.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?