За Пайнер и субсидиите

За Пайнер и субсидиите

Провокиран съм от въпросите, с които ме заговарят няколко добри мои приятели, и ще напиша две думи за ситуацията с "пайнер-субсидиите".

Неморалното в случая не е това, че фирмата, която най-вероятно представлява половината индустрия в Димитровград, е спечелила европроект. Бизнесът, който развива г-н Пайнер, е очевидно успешен: той дава на хората това, което търсят – основната роля на предприемача. Поздравявам го и му се възхищавам за успеха.

Проблемът е в самата институция на субсидията, била национална или европейска.

От една страна, това е абсолютен misallocation of resources – печеливши бизнеси плащат данъци и едни чиновници на базата на хартийки (документи и проекти) ги раздават на други хора. Без да задълбавам, стигаме до основната критика на Хайек срещу централното планиране – претенцията за знание и на практика невъзможността на администратори плановици да знаят накъде трябва да се насочват потоци от ресурси. Те нямат информацията, няма и как да знаят.

Вторият проблем на субсидиите е изобщо допускането, че чиновници и политици искат да “помагат на икономиката”. Изключително наивно е (особено за българи) да се мисли как добрите хора искат да бутат милата родина напред. Те си имат свои цели, които често включват облагодетелстването на самите тях или близките им (я хора, я фирми).

Трето, тези пари за субсидии не са паднали от небето. По-горе написах, те са взети от работещи бизнеси, които доказано създават продукт и печелят от него. Как точно като вземаш от доказано функциониращите и раздадеш по усмотрение на чиновници и политици, създаваш ново богатство?

Проблемът не е, че се дават пари на данъкоплатеца за чалга. Не е, че горките артисти от други жанрове не взимат крадени с данъци пари. Проблемът е съществуването на субсидиите. Бизнесът в България се приучава, че, за да успее, трябва да цоца пари от държавата, вместо да предлага продукт.

Публикувано в блога на ЕКИП

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари