За първи път българка е на "Покрива на света"

За първи път българка е на "Покрива на света"

1. Семейство Колчеви на Еверест

На 22 май още двама българи покориха най-високия връх на Земята – Еверест. Съпрузите Камен и Петя Колчеви стъпват на “Покрива на света” като участници в международна експедиция, съставена от 11 алпинисти. Така, 25 години след като Христо Проданов стана първият българин, изкачил се на 8848 метра, страната ни официално има и представителка на нежния пол в списъка на покорителите на хималайския великан. През 2004 г. Мариана Масларова загина при опита си да достигне върха (видяна е за последно на близо 8700 метра).

Независимо от комерсиализацията през последните години, всяка успешна атака на Еверест е изключително постижение на физиката и духа на алпинистите, оцеляващи понякога на косъм в “Зоната на смъртта”. От 1984 до 2009 година 11 сънародници са записали имената си в историята на Джомолунгма като победители - Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков, Николай Петков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов и сега семейство Колчеви.

2. Шахматният турнир М-Тел Мастърс

За пореден път София беше домакин на престижния шахматен турнир М-Тел Мастърс, който този път се проведе пред Народния театър.

Българският супергросмайстор Веселин Топалов раздели второто място в надпреварата с норвежкия вундеркинд Магнус Карлсен, като и двамата спечелиха по 6 точки от 10 партии. Победител е Алексей Широв от Испания с 6.5 точки след победа в последния кръг над 19-годишния норвежец.

Останалите участници в турнира бяха Василий Иванчук (Украйна), Лениер Домингес (Куба) и Ван Юе (Китай).

Според специалистите присъствието на младите Карлсен и Домингес е допринесло за по-различното звучене на партиите. Водещите анализатори се обединяват около идеята, че Веселин Топалов е “спестил” доста от репертоара си с цел да даде колкото се може по-малко информация преди мача за световната титла срещу Вишванатан Ананд.

3. Финалът за Купата на УЕФА

Отборът на Шахтьор (Донецк) спечели Купата на УЕФА, побеждавайки с 2:1 след продължения състава на Вердер (Бремен). Мачът в Истанбул беше последният в историята на този футболен турнир, който от следващия сезон се трансформира в Лига Европа. В досегашните 38 издания носителите на купата са били: от Италия – 9 пъти, Англия и Германия - по 6, Испания – 5, Холандия – 4, Швеция и Русия - по 2, Белгия, Турция, Португалия и Украйна - по веднъж.

За първи път в историята на европейските клубни състезания победител е отбор от независима Украйна. Динамо (Киев) спечели КНК като представител на СССР, но въпреки това беше почти изцяло украински, за разлика от настоящия носител на трофея. В интернационалния тим на румънския специалист Мирча Луческу преобладават бразилските играчи, които имат основен принос за успеха, а местните се броят на пръсти.

Успехът на “Шахтьор” контрастира напълно с футболната обстановка в Украйна, която е домакин на следващото европейско първенство заедно с Полша. Огромните проблеми със стадионите, инфраструктурата и комуникациите са причина засега единствено Киев да получи одобрението на УЕФА за град домакин на мачове от шампионата.

Що се отнася до Вердер, той не успя да сложи край на серията от 8 години без германски успех в евротурнирите.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?