За първи път българка става директор в ЕК

Досегашната служителка  в Постоянното представителство на България към Европейския съюз Чарлина  Вичева поема в сряда директорски пост в Генерална дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, съобщи БТА във вторник.

В европейските институции - Европейски съвет, Европейски парламент, Европейска комисия, вече работят немалко българи, но досега никой не бе заемал директорски пост в комисията.

Като директор в Генерална дирекция "Регионална политика", чийто ръководител е комисар Данута Хюбнер, Вичева ще отговаря за изпълнението на оперативните програми в седем страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и Дания. За изпълнението на оперативните програми за тези седем страни във финансовата рамка на Европейския съюз за периода 2007-2013 г. са заложени 75-80 милиарда евро.

Скоро още един българин ще бъде директор в Европейската комисия. Това е Марио Милушев, също сегашен служител в Постоянното представителство на България към европейските институции. Той ще е директор в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" и ще  отговаря за комуникациите и връзките с Европейския парламент. Милушев ще поеме поста след месец.

Споделяне

Още от България