За първи път: Над 4000 починали от коронавирус в Индия за денонощие

За първи път: Над 4000 починали от коронавирус в Индия за денонощие

Индия регистрира за първи път повече от 4000 починали от коронавирус за едно денонощие, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

С новите 4197 смъртни случая общият брой на жертвите на КОВИД-19 в Индия от началото на пандемията достигна 238 270. Страната е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия.

През последното денонощие Индия е прехвърлила и прага от 400 хиляди нови заразени. В страната са били потвърдени още 401 078 случая на коронавирус. Общият им брой доближава 21,9 милиона. Индия е на второ място в света по този показател след САЩ.

На този фон в южния индийски щат Тамил Наду ще бъде въведен локдаун, предаде Ройтерс.

Властите в Тамил Наду, със столица Ченай, съобщиха, че от понеделник целият щат ще бъде затворен до 24 май. В събота и неделя магазините и други икономически сектори ще работят, за да могат хората да имат време да се подготвят за предстоящия пълен локдаун.

Властите в съседния щат Карнатака, чиято столица и технологичният център на Индия, град Бенгалуру, обявиха, че разширяват ограниченията върху придвижването, също до 24 май.

Втората епидемична вълна в Индия изправи пред рухване здравната ѝ система, с недостиг на болнични легла и кислород. Моргите и крематориумите не могат да смогнат, предвид големия брой починали, а по паркове и паркинги горят импровизирани погребални клади, отбелязва Ройтерс.

Според медицински експерти действителният брой на заразените с новия коронавирус и смъртните случаи от причиняваното от него заболяване КОВИД-19 в Индия е много по-голям от официалните данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус