За първи път най-популярната партия в Швеция е антиимигрантска

За първи път най-популярната партия в Швеция е антиимигрантска

Популистката партия "Шведски демократи", обявила се за съществено намаляване на броя на имигрантите в кралството, стана най-популярната политическа сила за пръв път в историята на Швеция. Това сочат данни от анкета, осъществена миналата седмица от социологическия център Югав (YouGov), пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Ако избират парламент сега, за "Шведски демократи" биха гласували 25,2 на сто от запитаните. Управляващите социалдемократи биха получили 23,4 процента, а най-голямата опозиционна сила, Умерената коалиционна партия - 21 на сто от гласовете.

Политолозите не са изненадани. "Шведски демократи" тепърва ще печелят популярност", отбелязва пред вестника Сьорен Холнберг, професор по държавознание в Гьотеборгския университет.

Проучването показа, че според 46 на сто от шведите бежанският проблем е най-важният политически въпрос за страната.

Миналата седмица кралството изпадна в шок след убийството на двама души в магазин на ИКЕА, извършено от кандидат за убежище, чиято молба бе отхвърлена. От няколко дни всекидневниците обсъждат на първите страници растящия приток на деца мигранти, пристигащи в Швеция без придружител, които се превръщат в същинско бреме за южните региони на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?